PROIECT: “Rabla” – la schimb cu panouri solare sau centrale termice

O lege nouă, care prevede ca actualul program Rabla să fie înlocuit cu vouchere pentru panouri solare sau centrale termice, a fost inițiată la Senat de mai mulți parlamentari liberali. Actul normative este argumentat de faptul că programul național Rabla nu a avut efectele scontate inițial, ci a încurajat și a îmbogățit samsarii de mașini. În plus, oamenii nu au mai fost interesați de acest program, ori pentru că nu au o mașină veche atunci când vor să își ia una nouă, ori pentru că au obiecții față de valoarea produsului, raportat cu ce își pot achiziționa din țările vestice.

Actul normativ se va numi Legea pentru susţinerea eliminării autovehiculelor poluante, cu vechime mai mare de 12 ani şi acordarea de voucher valoric, în sumă de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice.

Valoarea unui voucher alternativ poate fi de 4.500 lei și dacă nu se dorește achiziționarea unei mașini noi, beneficiarii tichetului vor putea să își cumpere panouri solare, central termice sau surse alternative/ecologice, cu coeficient de poluare redus.

“Art. 1 – Se acordă suma de 4.500 lei pentru achiziția de panouri solare/central termice cu coeficient de poluare redus și surse alternative/ecologice, pentru persoanele fizice/juridice care predau, într-un centru autorizat de colectare, autovehicule pentru casare, cu o vechime mai mare de 12 ani.

Art. 2 – Justificarea sumei se face prin dovadă fiscală (factură însoțită de decontul tichetului) numai pentru produsele definite la art. 1, în termen de 30 de zile de la data primirii tichetului.”

Beneficiarii nu au voie să vândă sau să schimbe voucherele pentru alte produse. Comercianții care vor să se înscrie în noul program Rabla, cu produse tip panouri solare/central termice, trebuie să aibă cel puțin 3 ani vechime în activitate, pe teritoriul României.

Inițiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi la Camera deputaților, care va fi forul decizional.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  aprilie 16 2018

  de la ce magazine pot achizitiona un panou solar

 • Răspunde
  Sorin
  mai 16 2018

  A intrat in vigoare legea pentru achizitionarea unei centrale termice in schimbul unei masini vechi.
  De unde se poate achizitiona ?

 • Răspunde
  Nicolae
  mai 20 2018

  Vreau sa aflu si eu numarul legii ! Multumesc !

 • Răspunde
  Maria
  mai 24 2018

  A intrat în vigoare legea pentru darea unei mașini vechi contra unei centrale termice sau panou solar?

Scrie un comentariu