17 Noiembrie, 2019

PROIECT: Pragurile de zgomot exacte, măsurate în decibeli, de la care se vor da amenzi

Printr-un proiect de lege depus la Senat se propun praguri de zgomot concrete, măsurate în decibeli, a căror depăşire va duce la sancţionarea contravenţională. Iniţiatorii propunerii consideră că forma actuală a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice nu este suficient de clară, utilizând formulări generale ca “zgomot mare” sau “larmă”.

În plus, agentul constatator al faptei de tulburare a liniştii nu dispune de un instrument pentru a măsura obiectiv nivelul de zgomot din locuinţă, fiind necesar ca un sonometru să se afle în dotarea acestuia, “astfel încât constatarea să fie una conformă cu realitatea şi să nu se producă arbitrar şi subiectiv, doar prin folosirea simţurilor”.

Astfel, potrivit proiectului de lege, pragurile de zgomot a căror depăşire va duce la sancţionarea contravenţională cu amenzi sunt:

I. Pentru locuinţe sau alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii (cămine liceale, studenţeşti, cămine de bătrâni, centre de adăpost, centre de plasament, centre maternale, hoteluri, moteluri, pensiuni)

• 35 decibeli – între orele 07:00-14:00 şi 16:00-23:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

• 30 decibeli – între orele 14:00 şi 16:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

În ambele situaţii de mai sus, nivelul de presiune acustică este măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

30 decibeli – între orele 23:00-07:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag).

În acest caz, tulburarea liniştii publice se face inclusiv prin realizarea de lucrări de construcţii, reparaţii, amenajare, renovare ori altele, cu excepţia lucrărilor care au caracter urgent.

II. Pentru instituţii de învăţământ, spitale, centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi ori instituţii publice, regii autonome, societăţi, lăcaşe de cult, partide, organizaţii guvernamentale ori ONG-uri, ambasade

• 45 decibeli – în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează în intervalul orar 07:00-23:00 (amendă de la 200 la 1.000 lei pentru depăşirea acestui prag);

• 35 decibeli – în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează în intervalul orar 23:00-07:00 (amendă de la 500 la 1.500 lei pentru depăşirea acestui prag).

Proiectul legislativ mai stabileşte că, în cazul repetării acestor contravenţii, limitele amenzilor se majorează cu jumătate. Prin repetare se înţelege:

 • continuarea acţiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancţiunii;
 • reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancţiunii anterioare;
 • săvârşirea oricăreia dintre aceste contravenţii în termen de 6 luni de la data aplicării sancţiunii anterioare.

Contravenţiile în aceste situaţii de tulburare a liniştii publice se constată numai de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, care vor efectua măsurători privind nivelul de presiune acustică prin intermediul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

Ai nevoie de Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Magdalena
  noiembrie 22 2017

  Dar in privinta vecinilor se aplica aceasi sanctiune?

  Trebuie sa existe un prag si pentru galagia facute de vecini sau ascultarea muzicii la intensitate mare/ producerea de zgomote cu aparat muzical

 • Răspunde
  Denisa
  februarie 10 2018

  Buna seara. Ma intereaza daca sunt reglementate ore de liniste si in mediu rural. Avem vecini care de dimineata pana seara la 22 dau muzica la maxim. Tin sa precizez ca au statie de amplificare profesionala si doua boxe de marimea unei jumatati de frigider mare fiecare – indreptate spre strada (bineinteles, nu spre casa lor). Vecinilor le e frica sa depuna plangere iar vecinii galagiosi spun ca au dreptul sa faca ce vor pana la ora 22 (insa nu e vorba de un bloc sa se aplice regulile legale de liniste). Se zguduie peretii. Am cautat sa masor decibelii insa costa foarte scump.

  Multumesc,
  Denisa

 • Răspunde
  Dragos
  martie 10 2018

  Este ok sa setezi niste praguri de zgomot , dar sa le setezi la nivelul de “dormitor linistit ” este absurd . Daca soptesti treci de pragul de 35 de decibeli , sau daca vecinul trage un scaun pe parchet deja treci de 40 de decibeli . In cazul asta nu se vor mai face ” legal ” nici un fel de lucrari de reamenajare la bloc . Ma bucur pentru cei care stau la vile si se trezesc noaptea cu idei de limite sonore pt cei de la bloc . Sa luam exemplul unu apartament vechi la care trebuiesc inlocuite instalatiile electrice si sanitare pentru ca stau sa cada , Nu poti face nici o schimbare fara zgomot si aici nu vorbesc de darmat pereti ci doar de santuri prin sapa de egalizare .
  Mai au si alte tari legi legate de poluarea fonica dar ca la noi la nimeni …

  • Răspunde
   Sorin
   martie 13 2018

   Va fi foarte interesant de vazut cate amenzi vor avea de platit familiile cu nou-nascuti si firmele de ascensoare. Din ce in ce mai amuzanta tara noastra!

  • Răspunde
   kiki
   iulie 3 2019

   Cum naiba sa traga vecinu un scaun si sa se auda 40db? Nu cred ca sti ce vorbesti. poate 40db daca iei cu sonometru fix langa scaun,in camera “vecinului” Am luat de curiozitate un app pt telefoin de masurarea dbului, iti garantez eu ca nu se aude asa de la tine din camera . Am stat cu geamu deschis,din camera,la 3 metrii de geam, iar la trafic se inregistrau in jur de 40-60db. Vreau sa mentionez ca NU este un aparat omologat si setat conform standardelor,e un telefon mobil. Normele sunt foarte bune avand in vedere ca lansarea unei rachete face 140 db sau decolarea unui avion supersonic ajunge la 150db (daca stai langa avion fara casti, cand decoleaza iti sangereaza urechile) Avem numai experti pe toate drumurile care vor tara ca in vest,dar cand e sa fie “atacati de sistem” ca ar da si ei din cur pe o maneluta,hopa sus sar repede tantosi ofticati.

 • Răspunde
  Sorin
  martie 12 2018

  De unde au scos nivelurile astea? Un aspirator emite un zgomot mult peste aceste limite (minim 50 dB. Un ventilator de calculator, nou, emite aproximativ 28 de decibeli, daca este unul silentios! Daca porneste frigiderul, hop amenda. Pentru societati comerciale e si mai interesant. Un utilaj mic (surubelnita electrica, de mici dimensiuni) are peste 70 de dedcibeli. Adica or sa stea toti si or sa se uite pe pereti toata ziua. Foarte tare!

  • Răspunde
   kiki
   iulie 3 2019

   Daca stai cu aparatul langa aspirator se aud acei decibeli. Vecinul de sub tine nu o sa auda nici in ruptul capului printrun planseu de beton 50 de db,poate undeva la 30 daca “ai noroc”.
   Plus ca nu este nimeni absurd sa se ia de tine daca ai nou nascut sau daca tragi cu aspiratorl,ma gandesc ca si ei la randul lor folosesc o masina de spalat sau aspirator, drept care til confera si tie statul (1 la 1) V’ati speriat hă ? Aveti h8ri la stanga si la dreapta ?

 • Răspunde
  leana
  mai 13 2018

  E normal oare ? ce faci cind vrei sa faci curatenie in apartament , te coci vara de cald , tusesti , dai tv mai tare ca nu auzi bune ,plinge copilul ca este bolnav , mergi cu un baston , etc ? eu stiu ca toti parlamentarii stau la vile facute din bani publici , dar oare ii doare in fund de restul ? tare sunt curios a cui este proiectul asta de lege ! Tara prostilor multi si a hotilor care ne conduc = ROMANIA !

 • Răspunde
  Lazar
  august 20 2018

  Bună ziua
  Am un vecin (chiriaș ) nesimțit care toată ziua doarme si la ora 22 începe să asculte muzică până pe la ora 1 noaptea.
  L-am rugat să de-a mai încet,la care mi-a răspuns ~Descarcă aplicația de Măsurare Decibeli~si să măsor db să văd cu nu are mai mult de 35 la mine in casă.
  E corect?
  Mulțumesc

  • Răspunde
   kiki
   iulie 3 2019

   Nu, nu este corect, ora de liniste se da dupa ora 22,deci practic,daca e galagie, politia rezolva aceasta situatie cu amenzi usturatoare. GOOGLE IT PPL ce naiba !? NU VA MAI LASATI CALCATI IN PICIOARE DE NESIMTITI !

 • Răspunde
  Cristian-Gabriel
  august 22 2018

  DIN CE CITESC DEDUC CA EU TREBUIE SA-MI IZOLEZ FONIC SPATIUL DE LOCUIT CA SA NU FIU DERANJAT DE MANELISTI AFLATI PE STRADA IN PLIN CHEF! CE RAHAT DE LEGE E ASTA? TIGANII POT URLA IN DIFUZOARELE RESTAURANTELOR DE LANGA BLOC SI EU NU POT FACE RECLAMATIE DECAT DACA DOVEDESC CA PRAGUL DECIBELILOR ESTE DEPASIT CU USILE SI GEAMURILE INCHISE? pAI, VARA, CUM DRACU FACEM? NE PUNEM CLIMA IN CUR, LA SPATE, IN CAP, PESTE TOT, SA INCHIDEM FERESTRELE PENTRU CA NEEDUCATII SE DISTREAZA? iAR NOI NU POUTEM RECLAMA DIN CAUZA CA IN APARTAMENTUL NOSTRU, INCHIS CA O CONSERVA (OBLIGATORIU) NU SE ADUNA DECIBELII NECESARI UNEI RECLAMATII JUSTIFICATE? PROBABIL VOM FI DE VINA SI PENTRU CA NU NE-AM IZOLAT FONIC CORESPUNZATOR. NOI, SUFERINZII, NU CEI CE PROVOACA. LUA-V-AR DRACU DE ANTI-ROMANI!

Scrie un comentariu