20 Martie, 2018

Proiect pentru modificarea legii privind procedura insolvenţei

Pe site-ul Senatului, în rubrica „Propuneri legislative aflate în consultare publică”, se află un proiect de act normativ pentru modificarea legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Potrivit expunerii de motive, insolvenţa reprezintă „acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”.

În expunerea de motive la iniţiativa legislativă se precizează că este necesar ca procedura de descoperire şi declanşare a stării de insolvenţă a unui agent economic să răspundă unor imperative economice importante, pentru a se asigura desfăşurarea fluentă a activităţilor economice.

Aceste imperative economice sunt:

- asigurarea şansei agentului economic aflat în dificultate de a se reorganiza şi a se redresa.

- respectarea dreptului celorlalţi agenţi economici de a-şi recupera creanţele într-un interval de timp rezonabil.

-  prevenirea blocajelor economice, care pot afecta întreaga piaţă.

Procedura insolvenţei este îndelungată în acest moment, ajungând până la 4 ani, în unele cazuri. Iniţiatorii proiectului de lege consideră că un asemenea interval de timp este nejustificat şi propun, astfel, reducerea până la jumătate a unor termene prevăzute în Legea nr. 85/2006, astfel încât să fie determinată limitarea semnificativă a duratei procedurii insolvenţei.

În expunerea de motive se arată, de asemenea, că economia naţională, sistemul bancar şi agenţii economici de bună-credinţă trebuie protejaţi de excesele celor care, folosindu-se de generozitatea dispoziţiilor legale, nu-şi plătesc debitele.

Proiectul de lege se află în consultare publică până la data de 18 august 2012.

Proiectul poate fi găsit la următoarea adresă: http://www.senat.ro/LegiProiect.aspx

Sursa: Senatul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu