19 Octombrie, 2019

Proiect pentru aplicarea referendumului din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300

Membri ai Partidul Mișcarea Populară au inițiat un proiect legislativ care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis la Referendumul organizat în 2009, în acest sens. Deputații și senatorii PMP susțin că inițiativa transpune “votul poporului” stabilit prin legea electorală, în raport cu populația.

Președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a emis, la data de 22 octombrie 2009, Decretul pentru organizarea unui referendum național prin care  chemat cetățenii cu drept de vot să-și exprime opțiunea privind trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Prin Hotărârea nr. 37/2009 a Curții Constituționale s-a confirmat votul referendumului național din noiembrie 2009, astfel că peste 50% din populația înscrisă pe listele de vot a participat, 83,3% dintre votanți fiind de acord cu reducerea numărului de parlamentari.

Lege pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru funcționarea Autorității electorale Permanente

Art. 5 – Alin.(2), (3) și (5) vor avea următorul cuprins:

“(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este un deputat la 101.000 locuitori.

(3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este un senator la 203.000 locuitori.

(5) Numărul de mandate pentru Senat, respectiv camera Deputaților se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare prevăzute la alin. 2-4, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.” 

În Anexa prevăzută la proiectul de lege au fost înscrise toate județele cu numărul de senatori și deputați corespunzător noilor prevederi. Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. În acest moment, Parlamentul României numără 465 de aleși, adică 136 de senatori și 329 de deputați.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    eugen serban cheudeanu
    februarie 13 2018

    MA nenorocitilor prin comportamentul vostru Romania nu mai are nimic reprezentativ,cand tara e condusa de banditi,hoti,si talhari

Scrie un comentariu