20 Februarie, 2019

Proiect: Pentru a putea profesa la curţile de apel, la ÎCCJ şi la CCR, avocaţii definitivi vor susţine un examen

Pentru a avea dreptul de a acorda asistenţă juridică, de a redacta acte de procedură şi de a pune concluzii la curţile de apel, ÎCCJ şi CCR, avocaţii definitivi ar putea fi nevoiţi să susţină un examen, conform unei propuneri de modificare a Legii nr. 51/1995.

Propunerea de modificare a articolelor 23 şi 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat este făcută de Uniunea Naţională a Barourilor (UNBR).

În prezent, un avocat definitiv are dreptul de a pune concluzii la toate instanţele – mai puţin la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi la Curtea Constituţională (CCR). La acestea două poate pune concluzii doar dacă are o vechime neîntreruptă de cel puţin cinci ani de la definitivare.

Potrivit modificărilor propuse, un avocat definitiv va avea dreptul de a acorda asistenţă juridică, de a redacta acte de procedură şi de a pune concluzii şi la curţile de apel, la ÎCCJ şi la CCR doar dacă:

- va avea o vechime neîntreruptă de cel puţin trei ani de la definitivare, în cazul curţilor de apel;
- va avea o vechime neîntreruptă de cel puţin cinci ani de la definitivare, în cazul ÎCCJ-ului şi CCR-ului;
- dacă va promova examenul de dobândire a dreptului de a pune concluzii la aceste instanţe.

Examenul va fi organizat de Consiliul UNBR – prin intermediul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA) şi în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Avocaţii care vor promova examenul vor figura în tabloul avocaţilor cu dreptul de a desfăşura activităţile menţionate mai sus.

O altă noutate propusă este că persoanele care (înainte să devină avocaţi) au fost judecători vor avea dreptul de a fi înscrişi în tabloul avocaţilor cu menţiunea dreptului de a acorda asistenţă juridică, de a redacta acte de procedură şi de a pune concluzii şi la curţile de apel, la ÎCCJ şi la CCR.

Conform propunerii UNBR-ului, noile prevederi se vor aplica avocaţilor admişi în profesie după intrarea în vigoare a actului normativ.

» Propunerea de modificare a Legii nr. 51/1995 poate fi consultată integral AICI (fişier PDF).

Sursa: UNBR | Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Cornelia
  ianuarie 20 2014

  Profesia de avocat nu este o profesie liberala? Accesul la aceasta profesie nu se face in urma unui examen? Avocatii sunt obligati si de statutul lor dar si de natura meseriei de a se perfectiona continuu…atunci ce inseamna aceasta ingradire? De ce nu se aplica ” selectia naturala” adika doar clientul sa fie cel care decide cat de profesionist este un avocat…

 • Răspunde
  doru
  ianuarie 20 2014

  buna ziua,facultatea de drept este deja egala cu zero,dupa ce termini daca nu exista pile esti nul.

Scrie un comentariu