O iniţiativă legislativă depusă la Senat propune modificarea Codului fiscal astfel încât să fie abrogate articolele referitoare la impozitarea pensiilor, iar pensionarii să nu mai fie obligaţi la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, care ar urma să fie suportată de la bugetul de stat.

Concret, senatorii vor dezbate abrogarea articolelor 61 litera (e), 64 litera (e), 100 și 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal şi modificarea articolului 4 (alin.1-4), în sensul că modificarea și completarea Codului este posibilă numai prin lege, fiind interzisă modificarea prin ordonanțe.

Art. 4.

Alin.2 – În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi sau se majorează cele existente, se reduc sau se elimină facilități existente, acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie a fiecărui an.

Alin. 3 – Se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepțiile prevăzute la alin.2.

Actul legislativ mai prevede și modificarea articolului 77, alin. 2, în sensul că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit brut de până la 1.500 lei inclusiv astfel:

  • pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere — 400 lei;
  • pentru persoanele care au o persoană în întreținere — 600 lei;
  • pentru persoanele care au două persoane în întreținere — 700 lei;
  • pentru persoanele care au trei persoane în întreținere — 800 lei;
  • pentru persoanele care au patru sau mai multe persoane în întreținere — 1.000 lei.

Valorile aplicabile în acest moment sunt următoarele:

deducere_ncf
Sursa foto: Lege5.ro

În legătură cu plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, proiectul propune modificarea articolului 160, alin. 1 și 2, din Codul fiscal, astfel că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul a CASS o reprezintă doar “partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv; contribuția se suportă de la bugetul de stat“.

Iniţiativa legislativă este supusă dezbaterii publice, dar a fost semnată de un singur senator, pe motiv că “alţi colegi care îşi vor însuşi, cu siguranţă, aceste prevederi noi, sunt în vacanţă până în luna februarie”.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal 2016? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here