17 Septembrie, 2019

PROIECT: Pensiile mici, cumulate cu cele de urmaş

Parlamentarii vor să modifice din nou Legea pensiilor, pentru cei care au pensii mici şi nu au voie să cumuleze venitul cu pensia de urmaş. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se referă la pensionarii de la vechiul CAP, care au între 300 şi 400 de lei pensie, care să poată cumula pensia cu pensia de urmaş, dacă au soţul decedat, până la o limită de 900 de lei.

Actualmente, soţul supravieţuitor care s-a pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 poate cumula pensia proprie cu pensia de urmaş. După această dată, soţul supravieţuitor este obligat să opteze pentru una din cele două pensii, măsură flagrant discriminatorie, cu atât mai mult cu cât beneficiarii sunt persoane în vârstă care se confruntă cu grave probleme sociale şi de sănătate”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 114, alin (1), lit. j) se modifică şi se completează după cum urmează:

“Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din acelaşi sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii, în condiţiile în care cumulul pensiei proprii cu pensia de urmaş depăşeşte suma de 900 de lei.”

Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat, dar este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format, PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu