21 Octombrie, 2019

PROIECT: Pensie anticipată pentru o nouă categorie de persoane

Persoanele care au locuit timp de 30 de ani în localitățile Bacău și Onești ar putea ieși anticipat la pensie, conform unui proiect legislativ inițiat de un deputat PNL. Inițiatorul argumentează că cei care au locuit în această perioadă pe o rază de 8 km în jurul acestor localități pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, la fel ca persoanele din alte zone, afectate de poluare.

Deputatul argumentează inițiativa prin faptul că localitatea Onești a fost afectată de poluare timp îndelungat, încă din anii ’50, când au fost construite combinatele de la Borzești și Onești. În privința localității Bacău, deputatul amintește că zona a fost, de asemenea, intens poluată din cauza Combinatului chimic Bacău, înființat în 1975.

Lege pentru modificarea și completarea art. 65 din Legea nr. 263/2010  privind sistemul unitar de pensii publice

Secțiunea 3. Pensia anticipată parțială

“(5)  Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Bia Mare, Copșa mică, Zlatna, Tg. Mureș, Slatina, Tr. Măgurele, Rm. Vîlcea, Bacău și Onești, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârste standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Inițiaiva legislativă este în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este forul decizional. Actul normativ modificat a fost însă respins în prima cameră, Senatul.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu