9 Decembrie, 2019

Proiect: Pedepse cu închisoarea pentru simboluri cu caracter comunist

Senatorii vor dezbate o lege specială care interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter comunist, act normative aflat în dezbatere publică la Senat, primul for decizional.

Conform actului normativ, o organizație cu caracter comunist poate fi formată din cel puțin trei persoane și promovează idei, concepții sau doctrine comuniste, “precum ura și violența pe motive de diferență de clasă socială, politica de exterminare socială”. Aici pot intra nu doar partide politice, ci și asociații sau fundații sau simple societăți. Prin simboluri comuniste se înțelege: drapele, embleme, uniforme, insigne, însemne dar și formule de salut care promovează ideile susmenționate.

Inițierea sau constituirea unei astfel de organizații, aderarea sau sprijinirea ei constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Distribuirea în public, chiar și pe internet a unor simboluri comuniste se va pedepsi tot cu închisoarea.

Art. 4 – (1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

(3) Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.

Art. 6 – (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

După dezbaterile din Senat, noul act normativ va fi supus votului plenului Camerei Deputaților. Dacă va fi adoptat, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, toate organizațiile cu caracter comunist existente se desființează de drept.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu