Proiect: O parte din gărzile suplimentare ale medicilor va deveni obligatorie

Un senator USR reclamă că noua lege cadru de salarizare a bugetarilor contrazice Codul muncii în privința numărului de ore efectuate de medici ca gardă.

Astfel, în Legea-cadru nr. 153/2017, Anexa II și Ordinul ministrului Sănătății nr. 870/2004 se stabilește un program de 7 ore zilnic, 35 ore săptămânal ca normă de bază pentru medici. Gărzile efectuate de un medic, peste această durată a normei legale de muncă, sunt considerate gărzi suplimentare și sunt plătite cu sporuri cuprinse înre 50 și 100%. Ori Codul Muncii stipulează că abia peste 48 de ore săptămânal (adică 8 ore pe zi) ar trebui să considerăm că gărzile efectuate sunt suplimentare, până la această normă fiind gărzi obligatorii.

Citește și:
Propunerea legislativă de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personaului plătit din fonduri publice este argumentată prin uniformizarea normei legale de bază pentru medici: “Scopul general al reglementării gărzilor este asigurarea continuității activității medicale, de la terminarea programului medicului și până a doua zi, la începerea programului medicilor din secție/compartiment”.

În plus, susține inițiatorul, trebuie stabilită clar reglementarea privind gărzile obligatorii și cele suplimentare, “în caz contrar, (n.r. medicul) fiind pasibil de diminuarea salariului aferent funcției de bază”.

Art. 5, alin. (2) Anexa II Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și Asistență Socială” va avea următorul cuprins:
(2) Gărzile efectuate de medici pentru completarea normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, stabilite prin regulamente specifice, reprezintă gărzi obligatorii.

Inițiativa legislativă va fi discutată mai întâi la Senat, unde a fost postată în procedura de dezbatere publică, pe 12 septembrie. Ca să fie adoptată trebuie însă să fie votată și în Camera Deputaților, unde va fi dezbătută în comisiile de specialitate.

Ai nevoie de Codul Muncii? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu