25 Februarie, 2018

Proiect: Normele de aplicare a Codului fiscal, modificate

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se se aduc schimbări la normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal. Potrivit Notei de fundamentare, modificările sunt necesare, în primul rând, pentru a corela normele cu ultimele reglementări introduse de Legea nr. 168/2013 şi recenta OG nr. 16/2013.

Proiectul de hotărârea poate fi consultat integral AICI.

Reamintim faptul că Ordonanţa Guvernului nr. 16/2013, publicată în urmă cu o săptămână în Monitorul Oficial nr. 490/2013, stabileşte reducerea TVA la pâine până la 9%, accizarea unor produse de lux şi introduce, ptrintre altele, noi reglementări în ceea ce priveşte taxarea inversă.

Astfel, prin proiectul de hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se doreşte:

  • corelarea Normelor  cu modificările aduse Codului fiscal prin Legea nr. 168/2013 privind aprobarea O.G. 8/2013, precum şi prin O.G. nr. 16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare;
  • actualizarea unor prevederi legale în legătură cu transpunerea în legislaţia naţională a unor directive din domeniul impozitelor directe, ca urmare a aderării Croaţiei la Uniunea Europeană începând cu data de 1 iulie 2013;
  • clarificarea în ceea ce priveşte acordarea deductibilităţii limitate, la calculul impozitului pe profit, respectiv al impozitului pe venit, pentru contribuţiile angajatorilor/angajaţilor, din România, la scheme de pensii facultative, efectuate către entităţi autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, pentru evitarea declanşării unei posibile acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru din cauza neconformităţii legislaţiei fiscale cu prevederile din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe  Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu