24 August, 2019

Proiect MJ: Magistraţii corupţi îşi vor pierde pensiile!

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de lege care vizează tăierea pensiilor magistraţilor care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie.

Proiectul de act normativ va completa Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Astfel, nu vor beneficia de pensia de serviciu şi de indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie.

Dacă înainte de eliberarea din funcţie va fi pusă în mişcare o acţiune penală pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, soluţionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu (sau, după caz, plata pensiei) va fi suspendată până când se va da o soluţionare definitivă a cauzei.

Dacă va fi dispusă scoaterea de sub urmărire penală, încetarea acesteia, achitarea sau încetarea procesului penal, respectivul magistrat va fi repus în situaţia anterioară şi i se va plăti pensia de serviciu datorată pentru perioada în care a fost desfăşurată acţiunea penală.

Aceste prevederi se vor aplica şi magistraţilor condamnaţi anterior intrării în vigoare a acestei legi, indiferent de momentul pensionării.

» Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor poate fi consultat integral AICI (fişier Word).

Eventualele propuneri şi observaţii referitoare la proiectul ministerului pot fi transmise la adresa de e-mail dean@just.ro.

ACTUALIZARE (27.08.2013): Guvernul a adoptat proiectul de lege, acesta urmând să fie trimis Parlamentului.

Sursa: MJ

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu