22 Octombrie, 2019

Proiect Ministerul Muncii: Persoanele cu pensie minimă vor deveni asistate social

Noua lege a pensiilor, la care lucrează Ministerul Muncii, va exclude din rândul pensionarilor persoanele care au cotizat mai puțin de 10 ani, conform declarațiilor ministrului Lia Olguța Vasilescu, la un post de televiziune.

Astfel, persoanele care nu au îndeplinit stagiul de cotizare minim, de 10 ani, nu vor mai avea statut de persoană cu pensie minimă, ci de asistat social, statut care va fi reglementat printr-o legislație proprie.

„În primul rând vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulţi care au cotizat 15-20 de ani şi care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social şi vor fi într-o legislaţie proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia creşte la 640 de lei. Dar atenţie: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalţi care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a mai explicat ministrul Muncii.

Oficialul a mai spus că punctul de pensie va crește diferențiat: „Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor creşte pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai creşte pe punctul de pensie, ci, atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizaţii minime, vor fi făcute creşteri, dar clar nu în acelaşi ritm cu cei care au cotizat”, a completat Olguţa Vasilescu.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu