21 Ianuarie, 2018

Proiect ME: Cum va fi redus numărul unor certificate verzi?

Ministerul Economiei (ME) a lansat azi în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea măsurilor de reducere a numărului unor certificate verzi.

Propunerea de act normativ vizează reducerea numărului de certificate verzi prevăzut la art. 6 alin (2) lit. a), c) şi f) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit art. 29 alin (3) din această lege, măsurile de reducere a numărului de certificate verzi se aplică centralelor/grupurilor electrice deţinute de producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie, acreditate de către ANRE, pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, după data intrării în vigoare a actului normativ.

Actualmente, producătorii de energie electrică beneficiază de un număr de certificate verzi (potrivit art. 6 alin (2) lit. a), c) şi f) din Legea nr. 220/2008) după cum urmează:

a) trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi, sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt retehnologizate, pentru energia electrică din centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW;

c) două certificate verzi, până în anul 2017, şi un certificat verde, începând cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană;

f) şase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din sursele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. c).

După aplicarea măsurilor de reducere, producătorii de energie electrică vor beneficia de un număr de certificate verzi după cum urmează:

a) 2,3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt retehnologizate, pentru energia electrică din centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW;

c) 1,5 certificate verzi, până în anul 2017 şi 0,75 certificate verzi începând cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană;

f) trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie solară.

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea măsurilor de reducere a numărului unor certificate verzi poate fi consultat integral AICI (format PDF).

Orice propuneri şi observaţii legate de proiect pot fi trimise la adresa de e-mail dezbateri_publice@minind.ro în termen de zece zile de la data lansării acestuia în dezbatere publică.

Sursa: ME

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Emeric
  ianuarie 3 2014

  Buna ziua Domnul Boiciuc,

  Ma numesc Emeric Higyed si sunt Administratorul/Investitorul Firmei Sc.Rotimfotovoltaic Srl.
  Datorita faptului ca dorim sa facem o investitie foarte mare in Romania(parc fotovoltaic),asi dori sa ma ajutati in
  privinta noii legi ce priveste certificatele verzi privind energia solara si asi avea urmatoarele intrebari

  1.Cat de clara sau mai bine zis cat de transparenta este legea?
  2.Presa Germana scrie ca din 3.certificate verzi 1,5 se plateste la livrare si 1,5 din anul 2017
  3.Dupa parerea Dumneavoastra putem sa ne asteptam la un dezastru in urmatori ani ce priveste legea energiei verzi?
  Fiind vorba de o investitie enorm de mare si necunoscand legile foarte bine din Romania masi bucura daca ati putea sa ma informati poate si despre ce nu v-am intrebat cea ce ar fi negativ pentru noi.

  Pe scurt vreau sa va spun ca eu traiesc de 25 de ani in Austria si ma-m adresat Dumneavostra pentru ca nu asi vrea ca acest proiect ce vreau sa realizez( impreuna cu niste Investitori foarte seriosi),sa fie condamnat de la bun inceput!

  In asteptarea raspunsullui Dumneavoastra raman,

  Cu deosebit respect,

  Emeric Higyed

  • Răspunde
   ianuarie 4 2014

   Bună ziua,

   Din păcate, nu vă pot fi de ajutor, deoarece sunt departe de a fi un specialist în domeniu.

   Cel mai bine ar fi să apelaţi la un avocat sau la alţi investitori români din acest domeniu.

   P.S.: Măsurile prezentate în articol au fost aprobate şi au intrat deja în vigoare (HG nr. 994/2013).

 • Răspunde
  tudor
  ianuarie 4 2014

  buna ziua domnule Boiciuc as dori un raspuns si eu la pensionare conform grupa 1 de munca.
  am lucrat in perioada 21-08-1972 si pana la 01-03-1983 scazut armata in grupa 1 de munca cu procent de 80% dupa calculul meu sunt 8,8 ani cu 80% daca ii transform in 100% ar rezulta 7,04 ani
  de la 01-03-1983 si pana la 18-06-1992 in grupa 1 demunca dar cu 70% insemnand 9,3 ani dar transformat la 100% ar rezulta 6,5 ani in final 7,04+6,5 ar rezulta 13,5 ani conform tabelului pot beneficia de reducerea de 6 ani la varsta de pensionare ,va multumesc foarte mult pentru raspunsul pe care mil transmiteti

 • Răspunde
  simona
  ianuarie 5 2014

  Buna ziua,doresc sa intreb daca tatal meu a fost ofiter si a iesit la pensie partial anticipat insa a decedat si nu a pucat sa ceara recalcularea pensiei la limita de varsta ,uramasii pot cere recalcularea la limita de varsta?

Scrie un comentariu