a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul 3 copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
În prezent potrivit prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, au dreptul să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului persoanele care în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie. Acordarea stimulentului de inserție se prelungește până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități, dacă persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului cu cel puțin 60 de zile anterior împlinirii de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Proiectul de OUG poate fi consultat AICI.