12 Noiembrie, 2019

PROIECT: Lemnele de foc pentru populație, cotă redusă de TVA de 5%

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ de modificare a Codului fiscal, astfel încât lemnele de foc pentru populație să fie vândute cu o cotă redusă de TVA de 5%, nu de 19% cât este în prezent.

Argumentele actului normativ țin de statisticile referitoare la încălzirea populației cu lemne de foc, care arată că în ultimii 3 ani, prețul lemnului de foc a înregistrat valori foarte ridicate, iar în unele zone nici nu se mai găsește la vânzare. Mai mult, în prag de sezon rece, trebuie să ținem cont că în majoritatea localităților rurale, oamenii se încălzesc cu lemne. Inițiatorii susțin că, pe de altă parte, multe dintre firmele care construiesc și exploatează lemnul beneficiază de deductibilități financiare, în timp ce cetățenii, nu.

“Pentru acest motiv, precum și considerând că măsura este mai degrabă cu caracter social, se propune ca livrarea de lemn de foc pentru populație să fie încadrată în cota redusă de TVA, de 5%. Prezenta propunere respectă Directiva Europeană privind TVA (2006/112/CE), iar impacul bugetar este nesemnificativ și în scădere, mai ales că tot mai multe familii abandonează sistemele convenționale de încălzire a locuinței”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. La alin. (3) al art. 291 se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:

“d) livrarea de lemn de foc către persoanele fizice”.

Inițiativa legislativă este în procedură de urgenţă de dezbatere publică la Senat, care este primul for legislativ sesizat. Ca să fie adptată, propunerea trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu