23 Iulie, 2018

Proiect legislativ ANAF: Modificarea formularului 200 şi a formularului 260

Agenţia Naţională de Administare Fiscală a supus dezbaterii publice un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare.

În cadrul proiectului de act normativ se propune modificarea şi înlocuirea:

- Formularului 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”;

- Anexei nr. la formularul 200;

- Instrucţiunilor privind completarea şi depunerea formularului 200;

- Formularului 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”

- Anexei nr.1 la formularul 260, „Situaţie privind modul de stabilire a venitului net pe baza normelor de venit”;

- Anexei nr.2 la formularul 260, „Situaţie privind stabilirea obligaţiei lunare privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate/contribuţia de asigurări sociale”.

(Noile variante în format digital, propuse de ANAF, pot fi consultate prin accesarea link-urilor specifice de mai sus.)

În acest context, se are în vedere:

- modificarea modelului şi conţinutului formularului 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”, prin introducerea unor informaţii care să permită stabilirea bazei de impunere pentru contribuţiile sociale, în funcţie de categoria de venit realizată;

- unificarea titlurilor de creanţă privind stabilirea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice, prin includerea informaţiilor referitoare la plăţile anticipate privind impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi cele referitoare la obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale în formularul “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”. Astfel, printr-un singur titlu sunt stabilite şi individualizate obligaţiile fiscale datorate de o persoană fizică, pe categorii şi surse de venit.

Conform referatului de aprobare, modificările legislative propuse vin pe fondul unor schimbări anterioare. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2012, contribuabilii persoane fizice care datorează contribuţii sociale obligatorii, conform capitolului II şi III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au fost preluaţi în administrare de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin unităţile sale subordonate.

Stabilirea obligaţiilor de plată reprezentând contribuţii sociale se face pe baza veniturilor declarate de contribuabili, prin “Decizie de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”(formular 610) şi “Decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”(formular 620).

Consultă varianta integrală a proiectului de ordin! Click aici!

Sursa: ANAF

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    MARIOARA
    iulie 24 2013

    Rugam factorii tesponsabili de la ANAF sa ia masuri urgente de abrogare sau macar de reformulare a prevederilor art.168 alin.5 din Codul Fiscal privind taxa de autorizare a Resaurantelor si Barurilor deoarcece “hulpavii” din primarii au stabilit aceste taxe la nivel maxim. Nu se mai poate suporta atata impozitare. In loc sa facem angajari, sa dam oamenilor de lucru ca sa-si intretina familiile, noi suntem obligati la tot felul de biruri inventate ca sa finantam pe toti profitorii si lichelele. Nu se mai poate !!!!! Se aude !!!!!

Scrie un comentariu