Mai mulți senatori de la USR au inițiat un proiect prin care propun modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prin creșterea indicatorului social de referință.

Indicatorul social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, denumit în continuare indicator social de referință, reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă. Valoarea indicatorului social de referință este de 500 lei.

Inițiatorii aduc ca argumente pentru majorarea indicatorului în expunerea de motive și aprobarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, și Codul European pentru Securitatea Socială.

Indicatorul social de referință în România

Mai mult, aceștia amintesc și despre Strategia Europa 2020 care a fost adoptată și de România ce prevede măsuri active pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și risc de excluziune socială. Tot în această expunere, senatorii spun despre coeficientul de multiplicare care pentru fiecare tip de prestație în parte se numește ISI (indicele social de inserție), iar aceștia amintesc că pentru alocația de stat pentru copil acesta este de 0,168 din ISR.

Proiectul legislativ inițiat de senatorii USR propune indexarea anuală a indicatorului social de referință cu 100% din rata inflației, întrucât inflația este cel mai bun indicator ar creșterii anuale a prețurilor.

Pentru compensarea acestei măsuri, inițiatorii propun ca bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și a bugetelor Unităților Administrativ-Teritoriale să fie mărite.

Legea nr. 76/2002 se completează după cum urmează:

  • După articolul 33 indice 1 se introduce un nou articol, art. 33 indice 2, care va avea următorul cuprins:
    • „Art. 33 indice 2 Valoarea indicatorului social de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoarea negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință.”

Proiectul se află în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată. 

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here