Restricția impusă de Codul Rutier, conform căreia șoferii pot conduce cu dovada de conducere maximul perioadei, de 15 zile, ar putea fi eliminată, dacă inițiativa legislativă care prevede acest lucru va fi adoptată.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stipulează că șoferilor trebuie să li se lase posibilitatea de a alege câte zile doresc să conducă cu dovada, pentru că în caz contrar, cele 15 zile obligatorii pentru dovada se adaugă celor 30 pentru care s-a reținut permisul de conducere.

Legea actuală prevede ca în cazul unei sancțiuni care suspendă permisul de conducere, indiferent că este vorba despre o perioadă de 30, de 60 sau de 90 de zile, agentul de poliție care încheie procesul verbal de constatare, eliberează și dovada înlocuitoare permisului, cu sau fără drept de circulație, după caz. Dovada este valabilă obligatoriu 15 zile.

Inițiatorii propunerii spun că în acest moment, prevederile sunt abuzive: “Concret, dacă un conducător auto a primit o suspendare de 30 de zile, își va putea recupera permisul de conducere, în mod concret, după 45 de zile. Asta din cauza faptului că trebuie cumulate și cele 15 zile obligatorii în care acesta poate conduce autovehiculul cu dovadă, în condițiile în care, conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune după expirarea dovezii de conducere”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Modificarea constă în flexibilitatea perioadei de conducere cu dovadă, care poate fi de până la 15 zile, la alegerea șoferului care a suferit sancțiunea.
 
OUG nr. 195/2002 Codul Rutier

La Art. 111, se introduce alin. (5 indice 1) care va avea următorul cuprins:
“Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliția rutieră în orice zi din momentul eliberării, până în a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare.”
 
Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima camera sesizată.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002? Obține forma actualizată în format .PDF sau MOBI de AICI

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Da, propunerea legislativa este interesanta insa permisul de conducere auto este ridicat de la Politia rutiera dupa expirarea termenului stabilit de catre agentul rutier in baza dovezii de retinere. Daca posesorul dovezii o depune la serviciul rutier, cum isi mai ridica permisul ? Se elibereaza dovada la dovada ? In conditiile legii nu cred ca este legal.

  2. Este legată eliberarea dovezii la dovada. În situația în care un conducător auto savarseste o fapta care atrage după ea suspendarea permisul de conducere, pe 30,60,90 de zile si eliberarea unei dovezi de 15 zile, în situația în care persoana în cauză savarseste o alta fapta în cele 15 zile de dovada, cf. căreia ar trebui sa î se reţină permisul pe 30,60,90 de zile, se eliberează o alta dovada, valabila din momentul săvârșirii celei de-a doua faptă, pana la data expirarii primei dovezi, cu alte cuvinte în acea situație redobândirea permisului se va face după (număr zile prima suspendare+ 15zile+ număr zile a doua suspendare)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here