Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021 dar şi eliminarea gratuităţii pentru studenţi la transportul feroviar.

Proiectul propune modificarea legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. La articolul 86 litera c) a alineatului (2) va avea următorul cuprins:

”c) Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”

Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020, urmrând ca anul viitor valoarea punctului de pensie să  se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Pproiectul de OUG mai propune modificarea legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.  La articolul 205, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.”

Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

De asemenea, va fi abrogat articolul 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020: Art. 5. 

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada stării de alertă personalul instituțiilor prefectului implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanțare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepția prefectului și subprefectului.

Proiectul poate fi consultat AICI.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here