21 Noiembrie, 2019

Proiect de lege: Românii din străinătate, legitimați cu pașaportul

Românii cu domiciliul în străinătate se vor putea legitima cu pașaportul ca act de identitate, dacă inițiativa legislativă care prevede acest lucru va fi adoptată în Parlament.

Peste 672.000 de români au domiciliul în afara granițelor, conform datelor oficiale, mulți dintre ei au doar pașapoartele și nu mai dețin cartea de identitate românească. Consecința este că aceste persoane nu beneficiază de aceleași drepturi ca cei care au cartea de identitate valabilă. Printre aceste drepturi, este și cel de a vota la una din reprezentanțele României în statul respectiv.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că atât pașaportul simplu electronic, cât și pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu pot face dovada identității titularului.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate

Art. 34 se completează cu alin. (6¹) cu următorul cuprins:

(6¹) Pașaportul simplu electronic sau pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, eliberat în condițiile prezentei legi, reprezintă act de identitate.

Inițiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, unde se va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu