19 Ianuarie, 2018

Proiect de lege pentru modificarea Codului Penal

Pe site-ul Senatului, în rubrica „Propuneri legislative aflate în consultare publică”, se află un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal.

Potrivit expunerii de motive, prin iniţiativa legislativă se doreşte modificarea Codului Penal în sensul creşterii limitelor pedepselor prevăzute pentru săvârşirea cu intenţie a unor infracţiuni contra vieţii (omor, omor calificat, omor deosebit de grav), a unor infracţiuni grave referitoare la viaţa sexuală (violul, actul sexual cu un minor), precum şi pentru infracţiunile comise cu intenţie de funcţionarii publici.

Prin proiectul de lege se introduc sancţiuni penale severe, în două domenii esenţiale:

1. Ocrotirea vieţii, siguranţei şi sănătăţii cetăţenilor.

2. Sancţionarea drastică a abuzurilor din administraţia publică şi a faptelor de corupţie.

Una dintre propunerile celor care au iniţiat proiectul de lege este aceea de a se ridica gradual maximul pedepselor pentru cele mai grave infracţiuni împotriva persoanei, până la detenţiunea pe viaţă, fără posibilitatea reducerii pe durata executării pedepsei.

De asemenea, iniţiatorii proiectului propun să se dubleze limitele pedepselor cu închisoarea prevăzute de Codul Penal pentru infracţiunile comise de funcţionarii publici, pentru a combate eficient corupţia şi abuzurile în administraţia publică.

Proiectul de lege îl găsiţi la adresa următoare: http://www.senat.ro/LegiProiect.aspx

Proiectul se află în consultare publică până la data de 18 august 2012.

Sursa: Senatul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu