20 Noiembrie, 2019

Proiect de lege pentru abrogarea CAS și CASS pentru contractele cu normă parțială

Senatorii vor dezbate un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede ca angajații cu contracte cu normă parțială să nu mai fie obligați la plata CAS și CASS.

Prin Ordonanța de Guvern nr. 4/2017 a fost inclusă obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate (CAS şi CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru contractele individuale de muncă cu normă parţială. Ulterior, prin alte acte normative fiscale adoptate, s-a ajuns, susțin inițiatorii proiectului, la situația în care angajații cu normă parțială plătesc contribuțiile CAS și CASS la un nivel apropiat de cei care au contract cu normă întreagă: “Există categorii de angajaţi şi potenţial angajaţi care pot lucra doar cu fracţie de normă însă sunt obligaţi, nejustificat, la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate la nivelul unui contract cu normă întreagă. Sunt domenii în economie în care aceste contracte sunt prevalente astfel că aceste domenii au fost afectate negativ de măsura adoptată în 2017”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal

La articolul 146, alineatele (51) – (55) se abrogă şi alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(8) Calculul contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea conform prevederilor alin. (5) şi (7), după caz. Contribuția se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile.

La articolul 168, alineatul (51) se abrogă.

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, prima camera sesizată.

Ai nevoie de Ordonanța nr. 4/2017? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu