21 Februarie, 2018

Proiect de act normativ: Avortul s-ar putea face doar cu acord de la psiholog

Pe site-ul Senatului, în rubrica „Propuneri legislative aflate în consultare publică”, se află un proiect de lege pentru modificarea legii avortului.

Proiectul este iniţiat de deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, care doresc ca în viitor femeile să apeleze şi la serviciile unui psiholog înainte de a face o întrerupere de sarcină, arată Mediafax.

Psihologul ar trebui să le consilieze  pe femei în privinţa riscurilor medicale şi psihologice la care se expun în momentul în care apelează la această procedură. Activitatea de consiliere se bazează pe următoarele:

- cercetarea cauzelor care determină femeia însărcinată să ceară întreruperea voluntară a sarcinii;

-  explicarea şi ilustrarea cu imagini foto/video a procedurii medicale de avort;

- informare cu privire la existenţa riscurilor şi complicaţiilor imediate şi tardive, fizice şi psihice ale avortului la cerere (sterilitatea, suferinţa psihologică, sindromul post-avort);

-  prezentarea examinării ecografice a sarcinii

- explicarea alternativelor la avort: posibilitatea de încredinţare a copilului spre adopţie, darea copilului în asistenţă maternală, creşe cu program săptămânal etc.

- înmânarea unei liste cu instituţii şi organizaţii ce oferă sprijin şi asistenţă, cum ar fi: organizaţii non-guvernamentale, culte, centre maternale.

După şedinţa de consiliere, femeia va trebui să aştepte 5 zile, timp în care iniţiatorii legii susţin că ea va reflecta la lucrurile discutate în timpul şedinţei de consiliere. Abia după aceea va putea să facă întreruperea de sarcină, dacă încă îşi doreşte acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va aparţine exclusiv femeii.

De asemenea, după ce le consiliază pe femei, psihologul trebuie să le dea celor care doresc să facă întrerupere de sarcină un certificat fără de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arată propunerea de act normativ.

Certificatul de consiliere pentru avort trebuie să conţină în mod obligatoriu următoarele referinţe:

- numele, prenumele, vârsta şi adresa pacientei.

- vârsta sarcinii

- perioada de consiliere urmată, respectiv data primei şedinţe de consiliere şi, dacă este cazul, a ultimei şedinţe de consiliere efectuate.

- antecedentele obstetricale ale pacientei (număr de naşteri, avorturi, pierderi de sarcină etc.)

- faptul că a fost acordată consilierea referitoare la avort

- semnătura pacientei

- semnătura consilierului şi ştampila cabinetului de consiliere.

Consilierea “în criza de sarcină” va fi făcută de un psiholog sau de un cadru medical. Acest tip de consiliere presupune cel puţin o şedinţă, în funcţie de dorinţa gravidei, dată de la care începe să curgă perioada de gândire.

Potrivit proiectului de lege, în situaţia în care continuarea sarcinii pune viaţa femeii în pericol grav, şi care nu mai poate fi înlăturat altfel, medicul care o examinează poate dispune întreruperea sarcinii chiar şi fără dovada certificatului de consiliere pentru criza de sarcină.

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numărului mare de avorturi înregistrate la noi în ţară, în special în rândul femeilor tinere şi care se află la prima sarcină.

Datele statistice arată că pe teritoriul României din 1958 şi 2008 s-au înregistrat 22.178.906 de întreruperi de sarcină, potrivit datelor furnizate de Asociaţia ProVita, care citează Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Statisticile privind avortul la noi în ţară mai arată că, după 1990, rata întreruperilor de sarcină este în scădere. În această perioadă s-au efectuat în jur de 7 milioane de întreruperi de sarcină. Cu toate acestea, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, cu 32 de avorturi la 100 de sarcini, arată “Gândul”.

Actuala lege a avortului prevede ca întreruperea de sarcină la cerere să se facă cel târziu în cea de-a 12 săptămână de sarcină, mai exact până la sfârşitul primului trimestru. În cazul în care gravida este minoră, pacienta va avea nevoie şi de consimţământul părintelui sau al tutorelui pentru a recurge la acest act medical.

Mai există cazuri când se pot face întreruperi de sarcină şi atunci când sarcina este înaintată, în cazul avortului terapeutic. În astfel de situaţii medicul decide să apeleze la această metodă pentru că sarcina pune în pericol sănătatea viitoarei mame.

Potrivit iniţiativei legislative, în termen de 6 luni de la aprobarea normelor metodologice de aplicare a noii legi a avortului, spitalele au obligaţia să înfiinţeze cabinete de consiliere pentru „criza de sarcină”. Aceste cabinete pot fi în subordinea spitalelor sau spitalele pot încheia contracte cu cabinete private specializate.

Noua lege ar trebui să intre în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I.

Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului până pe 19.05.2012.

Surse: Mediafax, Senatul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Comentarii

 • Răspunde
  arletty
  aprilie 21 2012

  ideea unei astfel de legi este excelenta iar cei care o compara cu decretul 770 din 1966 sunt intr-o totala confuzie. Sunt ginecolog si am fost si inainte de 1990 asa incat stiu ce spun cand fac aceasta afirmatie. Cei care se opun poate nu au nici cea mai vaga idee legata de frecventa ridicata a unor diverse complicatii postavort in plan nu doar fizic ci si psihologic, spiritual, sa nu mai pomenesc de financiar (am intalnit si cazuri care au ajuns la divort, din cauza sterilitatii femeii). Iar faptul ca deciziile luate la presiuni se dovedesc mai tarziu ca vor fi fost eronate, arata nevoia uriasa de consiliere preavort, dar si postavort. Cel putin asa fac tantalaii aia din Belgia, Franta, SUA, etc, etc…

 • Răspunde
  voda
  ianuarie 10 2014

  Am si eu o intrebare am ramas gravida cu prietenul si acesta nu este de acord cu avortul dar eu sunt impotriva deoarece mai am un copil si nu sant pregatita pt al doilea copil si am si motiv acste fiind mult mai in varsta fata de mine si nu imi vad viitorul alaturi de el.poate sa faca ceva sa ma opreasca sa fac avortul?

Scrie un comentariu