Un proiect legislativ care a fost adoptat deja de Camera Deputaților și este în dezbatere publică la Senat prevede obligativitatea ca judecătorii CCR să se pronunțe asupra constituționalității legilor înainte de promulgare, adică într-un termen de 30 de zile de la sesizarea adresată Curții.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale este argumentată de faptul că și în alte țări europene există aceleași prevederi, iar un alt exemplu este dat de șeful statului, care are obligația de a promulga sau refuza promulgarea unei legi în termen de 20 de zile de la primirea proiectului adoptat de Parlament:

“Este inadmisibil ca o lege adoptată de Parlament și contestată la Curtea Constituțională să fie întârziată în aplicare din cauza unei dezbateri și pronunțări prelungite. Nesoluționarea în timp a sesizărilor privind neconstituționalitatea legilor înainte de promulgare poate afecta grav drepturile omului, printer care și drepturile fundamentale constituționale ale cetățenilor, viața politică, economică și social a țării, sau chiar și relațiile internaționale”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiat de deputați și senatori de la UDMR.

Proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale are un singur articol. Astfel, la art. 18, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:

„(21) Curtea Constituțională se pronunță în cel mult 30 de zile de la sesizare.”

Dacă va fi votat și în plenul Senatului, proiectul va modifica legea CCR.

Ai nevoie de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here