23 August, 2017

PROIECT: Cesiunea unor credite către terți, fără dobândă variabilă

Dobânda ar putea rămâne fixă în cazul creditelor cesionate către terți, adică cesionate către persoane fizice sau juridice, instituții nebancare. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care modifică Ordonanța de urgență nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, proiect care va fi adoptat dacă va fi votat în Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere publică.

Inițiatorii susțin că prin cesionarea către un terț, care nu este o bancă, debitorul nu mai este apărat de regulile unei instituții bancare, controlată la rândul ei de BNR. Astfel, noul creditor nu mai are acces transparent la operațiunile făcute pe contul său, iar dacă este nemulțumit de calculul dobânzilor, trebuie să ceară expertize, pe cheltuiala sa, sau să se adreseze ANPC sau instanțelor de judecată:

“ În plus, față de această dobândă se calculează și penalități de întârziere, care încep să curgă odată cu declararea scadenței anticipate a creditului. În cazul cesionărilor, calculul accesoriilor se face de către persoane juridice sau fizice care nu au obligația de a ține evidențe contabile specifice instituțiilor bancare și care nu se supun controlului BNR”.

Așadar se impune, spun cei 29 de deputați care susțin acest proiect legislativ, ca în cazul cesiunii de creanță către o instituție nebancară, cesionarul să poată percepe, de la data cesiunii, doar dobânda legală.

La art. 120 se introduce un nou alineat, alineat 11 cu următorul cuprins:

„Creanțele izvorâte din contractele prevăzute la alin. 1 și cesionate către persoane care nu intră sub incidența prezentei legi sunt purtătoare doar de dobânda legală de la data cesiunii și numai pentru suma împrumutată restantă.”

Inițiativa nu este susținută de Guvern și a fost respinsă și de Senat, prima cameră sesizată. Însă dacă va fi votată acum de deputați, inițiativa va modifica ordonanța guvernului privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Ai nevoie de OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu