17 Noiembrie, 2019

Proiect: Academia de Științe ale Securității Naționale ASSN, desființată

Academia de Științe ale Securității Naționale va fi desființată, dacă proiectul de lege inițiat în acest sens, chiar de către fostul președinte Traian Băsescu, actual senator PMP, va fi adoptat de Parlament.

Fostul șef al statului susține că Academia ar fi trebuit să fie în subordinea altor instituții de învățământ asemănătoare din structurile de apărare, cu tradiție în domeniu, dar ASSN a devenit propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor sale, deși raportul de activitate trebuie publicat în luna ianuarie în fiecare an.

Mai mult, fostul șef al statului invocă încălcarea articolului 119 din Constituție, în funcționarea actuală a Academiei, plus scandalurile legate de plagiat: “Atâta timp cât a funcționat, s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat, la care s-au adăugat probleme legate de netransparența cheltuirii banului public”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, fostul șef al statului susține că bilanțul contabil și bugetul instituției nu sunt communicate public, nu se cunosc fondurile de care dispune academia, doar Ministerul Educației publicând cifra alocată ASSN în 2016, de 310.000 euro, deși cu un an înainte fusese de 190.000 de euro.

Articol unic

Legea nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea academiei de Științe ale Securității Naționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 195 din data de 26 martie 2012, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Proiectul de lege este în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat, primul for. Pentru a fi adoptat, el trebuie să treacă și de votul deputaților, camera decizională.

Ai nevoie de Legea nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu