20 Noiembrie, 2019

Programul “Tânărul pescar” – Subvenții de 5,5 milioane de euro pe an pentru pescarii români

Ministerul Agriculturii a inițiat un program de ajutor a producătorilor din domeniul pescăresc, sumele alocate fiind estimate la 5,5 milioane de euro/an. 

Astfel, pescarii ar putea primi subvenții de la stat la nivelul salariului minim pe economie pentru trei luni pe an

Desfășurarea activității de pescuit comercial depinde de condițiile meteorologice. Astfel, zilele de pescuit comercial se reduc ca urmare a furtunilor, a vânturilor care generează valuri mari, a ploilor, a gerului și instalării podului de gheață. Totodată, se instituie în fiecare an o perioadă de prohibiție generală a pescuitului pentru protecția reproducerii și creșterii puietului cu scopul refacerii resurselor piscicole, care durează 60 de zile. Din considerentele mai sus prezentate, minim 3 (trei) luni pe an ( 25% din an) pescarii nu au nici o sursă de venituri“, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

De asemenea, reprezentanții ministerului subliniază că prin acest ajutor, se pot stabiliza zonele defavorizate economic, cum este și Delta Dunării, dar se are în vedere și încurajarea tinerilor să desfășoare activități de pescuit comercial. 

Valoarea proiectului, de aproximativ 5,5 milioane de euro/an va fi asigurată din bugetul MADR și cel al Ministerului Muncii și Justiției Sociale. 

Totodată, proiectul prevede promovarea unui program intitulat “Tânărul pescar” care constă în sprijinul pescarilor cu vârsta până la 40 ani. O măsură de sprijin în acest sector vizează darea în folosință gratuită a terenurilor necesare pentru realizarea de adăposturi pescărești și standardizarea adăposturilor pescărești.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu