22 Februarie, 2020

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor putea fi accesate începând din 12 aprilie. Ce condiții rămân și ce s-a schimbat

Începând de vineri, 12 aprilie 2019, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. 

De asemenea, persoanele juridice care doresc să acceseze programele guvernamentale Rabla și Rabla Plus pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu. 

Conform programelor, față de anii precedenți va fi păstrată prima de casare de 6.500 lei, dar maşinile ce urmează să fie cumpărate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita de anul trecut, de 130 g CO2/km. De asemenea, se păstrează ecobonusul de 1.000 de lei pentru autovehiculele cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, sau de 1.700 lei pentru mașinile hibrid. 

Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Guvernul a schimbat, prin ordonanță de urgență, una din condițiile de accesare, și anume ecobonusul sau ecotichetul obţinute prin programele „RABLA CLASIC” şi „RABLA PLUS” pot fi considerate avans pentru noua maşină, prin programul „Prima maşină”:

- Pentru autoturismele pe benzină sau motorină – preţul de achiziţie nu poate depăşi 50.000 lei, la care se adaugă TVA

- Pentru autoturismele hibrid – preţul de achiziţie nu poate depăşi 100.000 lei, la care se adaugă TVA,

- Pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric – preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA. 

Programul Rabla Plus a demarat cu 150 de unități vândute, iar un an mai târziu a fost reconfigurat, prin acordarea unui ecovoucher de 10.000 de euro pentru mașinile 100% electrice, astfel că în 2017 s-au acordat peste 1.400 de ecovouchere.

Suma alocată pentru finanțarea programului în 2019 este de 93 milioane lei.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu