18 Februarie, 2018

Program privind modernizarea administraţiei fiscale pentru perioada 2012-2016

Guvernul a aprobat miercuri, 18 aprilie 2012, printr-un Memorandum, Programul Multianual de Modernizare a Administraţiei Fiscale pentru perioada 2012-2016.

Acest program este strâns legat de obiectivele noii conduceri a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF): îmbunătăţirea conformării voluntare la plată, combaterea fermă a evaziunii fiscale şi creşterea eficienţei colectării.

Potrivit informaţiilor oferite de Guvern, implementarea Programului Multianual de Modernizare a Administraţiei Fiscale va contribui la creşterea nivelului conformării voluntare la plată, creşterea ponderii în PIB a veniturilor colectate de către ANAF la nivelul de 30,5% până în 2016 şi scăderea costului colectării.

Pentru atingerea obiectivelor menţionate, vor fi luate măsuri care vizează simplificarea procedurilor şi creşterea calităţii serviciilor, îmbunătăţirea modului de segmentare a contribuabililor şi de alocare a resurselor, pentru administrarea acelor categorii de contribuabili care generează cea mai mare pondere a veniturilor bugetare, precum şi creşterea eficacităţii sancţiunilor.

În acelaşi timp, se urmăreşte îmbunătăţirea structurii organizatorice prin reorganizarea aparatului teritorial pe o structură regională şi reducerea în continuare a reţelei de administraţie financiară, implementarea unei politici eficiente de resurse umane, dar şi modernizarea sistemului de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Programul va beneficia de sprijinul Băncii Mondiale prin intermediul unui împrumut care urmează să fie negociat până la sfârşitul anului în curs, ale cărui costuri totale estimate sunt de aproximativ 75 milioane euro.

În şedinţa de miercuri s-a discutat, de asemenea, despre elementele care pot fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte colaborarea la nivelul grupurilor interministeriale pentru combaterea evaziunii fiscale. În acelaşi timp, au fost stabilite obiectivele noii conduceri a ANAF, plecându-se de la premisa că recuperarea restanţelor înregistrate la ora actuală în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul de stat şi combaterea evaziunii fiscale sunt ţinte care pot fi atinse, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu