Ordinul nr. 1.601/20.565/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse nr. 2.155/20.917/2022 este în vigoare de la 20 iulie 2023.
Ordinul introduce noi definiţii.
Platformă digitală – platformă organizată în mediul online prin tehnologie software în condiţii de securitate şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare, fie de către MFTES prin mijloace proprii, fie de către operatorii economici – emitenţi de vouchere sau de către un furnizor – terţ de tehnologie software, cu scopul de a eficientiza gestionarea fluxului de documente prevăzute în prezentele norme şi de a asigura implementarea operativă a Programului;
Solicitant – cuplurile şi femeile singure infertile (cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere), care depun cererea de înscriere în Program şi care îşi menţin această calitate până la momentul în care sunt declarate eligibile de către Comisia de evaluare.
Solicitanţii trebuie să depună dosarul complet la MFTES, online, la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro, sau prin Platforma digitală, fiind interzisă dubla depunere a cererii de înscriere prin modalităţi precizate mai sus.
În cazul solicitanţilor care nu au posibilitatea transmiterii dosarului online, aceştia pot trimite sau depune dosarul fizic la adresa MFTES, adresă precizată în cadrul secţiunii contact pe site-ul www.mfamilie.gov.ro.
Dacă în urma analizei se constată faptul că dosarul este incomplet, solicitantul are obligaţia de a trimite completările în maximum 15 zile calendaristice de la notificarea acestuia de către Comisia de evaluare. Deşi completările se solicită la o dată ulterioară înscrierii în program, valabilitatea documentelor se va raporta la momentul iniţial al depunerii cererii
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2023 se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condiţiile legii.
Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susţinere a creşterii natalităţii în România.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.