21 Septembrie, 2019

Profesia de avocat, compatibilă cu funcţiile didactice în învăţământul superior, fără limitări

Printr-un proiect de lege recent pus în dezbatere publică, se doreşte ca exercitarea profesiei de avocat să fie compatibilă cu activităţile şi funcţiile didactice în învăţământul superior, fără limitare la domeniul juridic.

În acest moment, Legea nr. 51/1995 prevede la art. 16, lit. b) că exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu activităţi şi funcţii didactice în învăţământul juridic superior, fapt care ar constitui o restricţie nejustificată pentru avocaţi – potrivit iniţiatorilor propunerii legislative – în comparaţie cu notarii publici, executorii judecătoreşti, consilierii juridici şi magistraţii, deşi avocaţii exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori şi judecători.

Astfel, proiectul de lege modifică art. 16, litera b) din Legea nr. 51/1995, exercitarea profesiei de avocat urmând a fi compatibilă, în cazul adoptării, cu activităţi şi funcţii didactive în învăţământul superior, activitatea de cercetare juridică ori de creaţie tehnico-ştiinţifică.

Documentar

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat

Art. 16.

Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu:

a) calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau județene;

b) activități și funcții didactice în învățământul juridic superior;

c) activitatea literară și publicistică;

d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară, în condițiile legii.

e) alte activități prevăzute de lege.

Ai nevoie de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu