13 Noiembrie, 2019

Procedura de restituire a taxelor auto şi timbrului de mediu, din august 2017

Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă care stabileşte modalitatea de restituire a sumelor de bani reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. OUG nr. 52/2017 este în vigoare de luni, 7 august 2017.

Actul normativ apare cu întârziere, în contextul în care, odată cu abrogarea integrală la începutul lunii februarie a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost eliminată inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a acestor taxe.

Cine poate solicita restituirea taxei auto?

Potrivit noului act normativ, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, și care nu au beneficiat de restituire până la 7 august 2017 pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii, prin cerere adresată organului fiscal central competent.

Prin organ fiscal central competent se înțelege Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate, cu atribuții de administrare a creanțelor fiscale, inclusiv unitățile subordonate acesteia.

Până când trebuie depuse cererile?

Acest drept de a cere restituirea taxelor auto se naște la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.

Acte necesare

La cererea de restituire se anexează:

 • documentul doveditor al plății taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia (în original sau în copie);
 • cartea de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare (în copie).

Când primim banii?

Restituirea sumelor de bani se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent astfel:

 • pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018;
 • pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019.

Alte prevederi importante

Împotriva deciziei emise de către organul fiscal central competent, contribuabilii pot face contestație în condițiile Codului de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei.

Prin excepție, în situația achitării sumelor de către societățile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

În cazul hotărârilor judecătoreşti

Hotărârile judecătorești definitive care au ca obiect restituirea taxelor auto/timbrului de mediu, pentru care la 7 august nu au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire, precum și cele care devin executorii după 31 august 2018 se aduc la îndeplinire potrivit dispozițiilor stabilite de către instanța judecătorească.

În cazul hotărârilor judecătorești definitive prin care se stabilesc ca organe competente pentru soluționarea acestora atât organul fiscal central, cât și Administrația Fondului pentru Mediu, cererea de restituire se soluționează de către organul competent la care se depune.

Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire până la 7 august 2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență.

ATENŢIE! Începând cu data intrării în vigoare a OUG nr. 52/2017, orice procedură de executare silită se suspendă de drept până la finele perioadei de restituire a taxelor, repectiv 31 decembrie 2018 (pentru taxe) şi 31 martie 2019 (pentru timbrul de mediu).

Mai avem de aşteptat normele metodologice de aplicare a ordonanţei, care ar trebui să apară în 60 de zile, şi modelul de cerere pentru restituirea taxelor auto şi a timbrului de mediu (15 zile).

Ai nevoie de OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  laurentiu
  august 8 2017

  as dori sa stiu daca ultimul proprietar al masinii care are toate actele inclusiv cele de la plata initiala de primul proprietar,in original,poate depune cerere pt recuperararea acestor sume?in fond ele au fost incluse in pretul masinii la cumparare…

 • Răspunde
  Alex
  august 16 2017

  Pentru Laurentiu ,nu mi se pare normal sa iei taxa daca nu ai achitat-o tu si iti spun si de ce, eu am vandut masina cu un pret mai mic decat taxa auto,respectiv 36 mil si am platit 40 mil vechi pentru inmatriculare, normal ca proprietarul actual ar dori sa isi recupereze el taxa si sa scoata masina gratis.

  • Răspunde
   mihai
   decembrie 7 2017

   Pt Alex. Era frumos sa incluzi taxa in pretul de vanzare, cam asa am patit toti care am cumparat masini. Taxa trebuie sa fie a celui care are masina.

   • Răspunde
    Anca
    decembrie 26 2017

    Total gresti! Vad ca sunteti f multi care ziceti ca ati platit si taxa aceea ,atunci cand ati cumparat masina de la cel care platise initial taxa. Prost este cel care da banii pe asa ceva. Mi se pare absolut absurd.
    Si pentru aceia care sunt primii proprietari, si nu mai au acel act doveditor al platii, adica acea chitanta, merge sa depui cerere si fara,Ei zic ca Anaf va cauta in arhive, etc…. DAR e mai bine sa o ai, ca sa scurtezi procesul. E spre binele tau! AR TREBUI SA NE PASTRAM CU TOTII, TOT CE PLATIM, TOATE CHITANTELE, PT CA,..,,,UITE CA NE TREBUIE. E mi am inchis si deschis de-alungul timpului 3 firme, si desi au trecut 10 ani de cand am inchis o pe una, INCA imi mai vin chestii de platit. desi am chitantele ca am platit deciziile respective la fostul pfa, ….of of of!!!!!!

 • Răspunde
  stanescu
  august 16 2017

  buna ziua.ce intelegem din O.U.in momentul de fata nu putem depune la anaf documentele doveditoare plati taxei.60 de zile metodele de aplicare a OU si inca 15 zile modelul de cerere, deci in total 75 de zile.din ce vad cei care au timbru mediu primesc banii mai tirziu, iar ceilaltii mai repede.oricum cei de la anaf nu pot aplica acum nici ometoda, ca nu stiu. dobinzile de recalculare cine le calculeaza anafu s-au dobinda de referinta a bnr. detaliat articolul.

 • Răspunde
  Alexandra
  august 23 2017

  Buna ziua. Am depus in luna iunie o cerere de restituire a taxei pe emisiile poluante. Am primit un raspuns negativ pe care doream sa l atac in instanta, ca sa parcurg aceasta procedura adminsitrativa.

  Raspunsul lor negativ resprezinta o decizile de solutionare a cererii? Adica imi vor restitui banii din oficiu, in 120 zile de la aprobarea procedurii, fara nici o alta actiune din partea mea?
  Mai pot in continuare sa i actionez in instanta, desi exista o procedura admnistrativa?

 • Răspunde
  Sebi
  august 30 2017

  Avand in vedere ca am formulat o cerere de restituire in luna mai, si am primit raspuns negativ, exista vreun impediment pentru a introduce o actiune in instanta, la acest moment, dupa intrarea in vigoare a OUG 52/2017? Sau va fi respinsa actiunea datorita faptului ca exista o procedura administrativa de urmat?

 • Răspunde
  Adrian
  octombrie 1 2017

  Am platit taxa 6000lei .Dupa 2 ani de proces i-am castigat.Am primit 3transe si mai trebuie sa primesc in 2 transe.Anul asta nimic.Poate cineva sa ma ajute cu detalii?

  • Răspunde
   Marius
   decembrie 6 2017

   Si eu sunt in aceeasi situatie!

 • Răspunde
  Rodica
  octombrie 3 2017

  Buna ziua,
  Am platit in 2009 taxa de poluare 2560 lei,pe firma(masina era inmatriculata pe firma).
  Firma a fost inchisa in 2016,exista vreun impediment in restituirea taxei?
  Va multumesc

 • Răspunde
  laurentiu
  octombrie 24 2017

  am vandut masina, am doar copie de pe cartea de idntitate, ANAF vrea si copie de pe certificatul de inmatriculare,pe care nu l am, stie cineva cum se procedeaza? multumesc

  • Răspunde
   Lucian
   noiembrie 2 2017

   Sunt in aceeasi situatie am toate documentele, mai putin certificatul de inmatriculare de cand masina a fost pe numele meu. De unde pot lua o copie?

 • Răspunde
  fejer
  noiembrie 3 2017

  buna am o intrebare cel care poate sa spuna am vindut masina si lipsa de copie de talon ce pt sa fac alte acte am in regula

 • Răspunde
  Balaj
  noiembrie 29 2017

  Daca am vandut masina, si nu am doar dovada platii mai pot face ceva?copie dupa talon si carte nu am

 • Răspunde
  iulie 13 2018

  După căte zile intră bani n cont dacă ai primit de la ANAF scridoarea de rrstituire s banilor?vă mulţumesc

Scrie un comentariu