Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat ieri primele liste a contribuabililor care înregistrează obligații restante la bugetul de stat la data de 31 martie 2016. Măsura a fost reglementată la începutul acestui an prin OpANAF nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Unde pot fi verificate listele?

Datoriile către bugetul de stat pot fi verificate la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat , pe această pagină existând lista contribuabililor mari şi lista contribuabililor mijlocii, ambele în format PDF şi CSV. Pe acestea figurează, în momentul actual, 2.672 contribuabili mari şi mijlocii care au restanţe fiscale.

Lista cu persoanele fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei, va fi făcută publică zilele următoare.

”Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îşi stingă datoriile, sau să îşi clarifice situaţia fiscală, şi pentru a asigura publicarea unor informaţii cât mai corecte, în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituţii publice, persoane fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei şi persoane fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei”, a anunţat ANAF într-un comunicat de presă.

Cine figurează pe liste?

Pe aceste liste se vor afla contribuabilii care au acumulat datorii la buget, cu respectarea anumitor praguri minime. Dacă iniţial se prevedea includerea pe liste, printre altele, a restanţierilor persoane fizice cu datorii de peste 100 de lei, la mijlocul lunii aprilie, prin OpANAF nr. 1164/2016, s-a stabilit majorarea cuantumului minim al datoriilor la buget care se vor publica pe www.anaf.ro în data de 30 aprilie 2016, după cum urmează:

  • 100.000 lei, în cazul marilor contribuabili (1.500 în forma iniţială);
  • 50.000 lei, în cazul contribuabililor mijlocii (1.000 în forma iniţială);
  • 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere (500 în forma iniţială);
  • 1.500 lei, în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară (100 în forma iniţială).

Ai nevoie de Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here