23 August, 2017

Primele decizii ale noului guvern: Salariul minim pe țară crește cu 16%, de la 1 februarie

Ministerul Muncii a postat în dezbatere publică și a introdus pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi proiectul de hotărâre care prevede ca salariul minim pe țară să crească, de la 1 februarie 2017, la 1.450 lei/lună.

“Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”, se arată în proiectul de HG.

Legislația actuală prevede ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie de 1.250 lei/lună, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră. Așadar, în noul proiect, pe lângă creșterea procentelor la salariu, scade și numărul orelor lucrate.

Conform proiectului, la un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, firma ar urma să suporte, cu tot cu contribuțiile sociale, 1.783 de lei BRUT  (față de 1.538 de lei în prezent), iar salariatul ar urma să primească 1.065 de lei NET (față de 925 de lei în prezent).

O analiză oficială a INS, realizată la finalul anului trecut, la cererea Ministerului Muncii în guvernarea trecută, în timpul negocierilor cu sindicatele pe tema majorării salariului minim, arată că astfel de creșteri ar avea efecte negative asupra întreprinderilor mici și mijlocii, vulnerabile din punct de vedere al competitivității. În schimb, majorarea salariului minim brut pe țară ar fi benefică pentru bugetul de stat, care ar avea mai mult de câștigat de la angajații care își plătesc impozitele pe venit și contribuții la aceste sume mărite. Conform datelor de la INS, în 2015 erau 1,1 milioane de salariați încadrați cu salariul minim la societăți private și aproximativ 40.000 angajați la stat.

Odată cu creșterea salariului minim, vor crește și amenzile din Codul muncii și din Codul rutier, care sunt calculate într-un procent de 10% din fiecare punct de amendă.

Proiectul prevede și contravențiile care vor fi aplicate de către inspectorii de muncă în cazurile în care se vor găsi contracte de muncă încheiate cu un salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în noul act normativ.

“Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune”, se arată în proiect.

Aceasta este a doua majorare a salariului minim pe economie în mai puțin de un an, după creșterea de 19%, data în luna mai 2016.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu