Prima împădurire: Sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole degradate

Marilena Nedelcu
11 mai 2016 2 min read
Practic, statul va asigura materialul săditor, va da şi sponsorizări pentru persoanele fizice dar şi pentru IMM-uri şi unităţile administrativ teritoriale care îşi vor împăduri terenurile degradate din punct de vedere agricol...

Ministerul Agriculturii a lansat Ordinul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, măsură care face parte din programul PNDR 2014-2020. Este vorba despre o măsură specială de ajutor pentru proprietarii terenurilor agricole degradate, care vor beneficia de bani pentru a-şi împăduri aceste suprafeţe.

Practic, statul va asigura materialul săditor, va da şi sponsorizări pentru persoanele fizice dar şi pentru IMM-uri şi unităţile administrativ teritoriale care îşi vor împăduri terenurile degradate din punct de vedere agricol.

Terenurile pe care se va face „Prima împădurire” trebuie să fie degrevate de sarcini, executări sau litigii, iar proprietarii nu trebuie să aibă datorii la stat, pentru a se încadra în condiţiile de ajutor financiar.

Ministerul Agriculturii va acoperi atât costurile pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere, costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire, cât şi costurile de întreţinere şi de îngrijire a plantaţiei forestiere, plus compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, conform proiectului publicat pe site-ul instituţiei.

Cererile vor fi depuse la APIA, care le va selecta după condiţiile de eligibilitate descrise în proiect. Valoarea totală estimată a ajutorului de stat, care va fi acordat în cadrul schemei, angajată pe durata de aplicare a acesteia, este echivalentul în lei a 124.513.043 euro.

Pe lângă “Prima împădurire”, Regia Naţională a Pădurilor, din subordinea Ministerului Agriculturii, are obligaţia de a înfiinţa şi perdele forestiere, dacă există acordul proprietarilor de terenuri. Conform datelor instituţiei, RNP a împădurit în ultimii ani o suprafaţă de 255.000 de ha şi a regenerat o suprafaţă de 230.000 de hectare.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo