18 Noiembrie, 2019

Președinții Consiliilor Județene vor fi aleși de cetățeni

Guvernul a adoptat, în ședința din 3 iunie, o ordonanță de urgență care prevede alegerea președinților de Consiliu județean prin vot direct de către cetățeni.

Proiectul de ordonanța de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale şi modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Potrivit reprezentanților executivului, funcția de președinte de consiliu județean este una dintre cele mai importante și reprezentative la nivelul județului și trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret, de către toți cetățenii, pentru a legitima și responsabiliza orice ales local din orice județ. De asemenea, conform cifrelor deținute de Guvern, din 34 de președinți de Consiliu Județean, 29 susțin votul uninominal. “Revenirea la votul uninominal va crește legitimitatea, reprezentativitatea și stabilitatea președinților CJ, cei care împreună cu primarii și consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale”, a precizat și premierul la începutul ședinței de guvern.

Legea prevedea ca președinții de CJ-uri să fie aleși ca urmare a votului consilierilor județeni.

Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean se face cu votul secret al majorității consilierilor în funcție, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean nu se poate face în ultimele șase luni ale mandatului consiliului județean“, se mai arată în legea aflată până ieri în vigoare.

Prin ordonanța adoptată, se revine, practic, la modalitatea de alegere valabilă în perioada 2008-2016, sistem considerat, la acea vreme, ineficient.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile județene, primarii şi președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum şi vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene”, este una dintre modificările propuse”.

Ai nevoie de Legea nr. 115/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu