18 Noiembrie, 2019

ATENŢIE! Preschimbarea permiselor auto străine: Noi modificări se aplică din 8 octombrie

UPDATE: De la data publicării acestui material au survenit şi alte modificări legislative. Vezi prevederile actualizate pe 2017 aiciVIDEO: Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc în 2017.

Reglementările privind preschimbarea permiselor auto străine cu permise româneşti au fost modificate, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Ordinul nr. 149/2014 — publicat în Monitorul Oficial nr. 725/2014 — modifică prevederile Ordinului nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti.

Noile dispoziţii se aplică din 8 octombrie 2014.

CINE POATE PRESCHIMBA PERMISUL

Conform prevederilor Ordinului nr. 149/2014, preschimbarea permiselor auto străine cu permise româneşti poate fi solicitată de persoanele care au (sau îşi stabilesc) domiciliul sau reşedinţa în România.

Potrivit Codului rutier, au domiciliul sau reşedinţa în România persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele din România, dacă persoanele nu au legături profesionale;

revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;

• locuiesc în mod obişnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc temporar şi în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OMAI 149/2014 la OMAI 163/2011 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
modpreschpermautooct14

UNDE SE POATE PRESCHIMBA PERMISUL ŞI CU CE SE FACE DOVADA DOMICILIULUI / REŞEDINŢEI ÎN ROMÂNIA

Preschimbarea permiselor auto străine se poate face doar la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Pentru stabilirea competenţei de preschimbare a serviciului public comunitar, solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că:

locuieşte în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România, dintre care cel puţin una de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar, datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele respective, dacă persoana nu are legături profesionale; sau

revine periodic la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuieşte alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, deoarece legăturile sale profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale; sau

• locuieşte în mod obişnuit la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuieşte temporar şi în alt stat membru pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată.

Pentru a face dovada domiciliului sau a reşedinţei în România, este nevoie de:

actul de identitate — pentru cetăţenii români;

documentul care atestă la momentul solicitării dreptul de rezidenţă legală pe teritoriul României – pentru cetăţenii statelor membre UE, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi membrii de familie ai acestora care nu sunt cetăţeni ai statelor respective;

documentul care atestă la momentul solicitării dreptul de şedere legală pe teritoriul României — pentru străini.

PERMISELE PIERDUTE, FURATE SAU EXPIRATE

În ceea ce priveşte permisele auto străine care au fost pierdute, furate sau care au valabilitatea expirată, acestea NU pot fi preschimbate cu permise româneşti.

Excepţie fac permisele auto eliberate de autorităţile statelor membre UE, statelor membre ale Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene.

CE ACTE SUNT NECESARE PENTRU PRESCHIMBARE

Ordinul nr. 149/2014 vine cu modificări şi la lista actelor necesare pentru preschimbarea permiselor auto străine cu permise româneşti.

Astfel, dosarul solicitantului trebuie să conţină:

permisul auto (original) a cărui preschimbare se solicită (atenţie: în unele cazuri este nevoie şi de traducerea legalizată a permisului) sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului auto (atenţie: dacă documentul nu este în limba română, se depune şi traducerea legalizată a acestuia);

 documentul de identitate şi documentele prin care se va face dovada domiciliului/reşedinţei în România;

cererea solicitantului (modelul este aici);

dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente preschimbării permisului;

fişa medicală (necesară dacă se cere eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate).

Atenţie! Fişa medicală poate fi obţinută doar din unităţile de asistenţă medicală autorizate.

ÎN CÂT TIMP SE ELIBEREAZĂ PERMISUL ROMÂNESC

În urma solicitării preschimbării permisului străin, permisul românesc este eliberat în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului de preschimbare.

Însă dacă este nevoie de verificări suplimentare, preschimbarea va dura mai mult de-atât.

Atenţie! Preschimbarea se face doar după ce autenticitatea şi valabilitatea permiselor străine sunt confirmate de autorităţile competente ale statelor emitente.

ŢĂRILE EMITENTE DE PERMISE AUTO CE SE POT PRESCHIMBA

Ordinul nr. 149/2014 face unele mici schimbări şi la listele statelor emitente de permise auto ce pot fi preschimbate cu permise româneşti fără examinare/testare.

Noile liste pot fi consultate aici, aici şi aici. Însă de reţinut este că au fost incluse Niger, Qatar şi Vietnam.
comentarii

Comentarii

 • Răspunde
  cornel
  decembrie 3 2014

  astept raspuns de la autoritatile italiene de 3-luni si nici un raspuns de la ei .Ma intereseaza in cat timp se clarifica o situatie de acest gen in sec.21

  • Răspunde
   Farcasanu
   noiembrie 29 2015

   Buna Cornel! Eu am depus actele pentru un permis din Italia de 4 luni si inca nu am primit confimarea diin Italia. In cat timp ti-a venit permisul? Multumesc!

  • Răspunde
   mihalache
   decembrie 29 2015

   cel mai repede obtineti Certificatul de Validitate pt permis daca mergeti in Italia personal sau aveti pe cineva cunoscut care va poate ajuta ….daca nu asteptati mult si bine…va mai costa cca 45 de euro taxa ptr certificat…..

   • Răspunde
    Constantin
    ianuarie 11 2016

    Si eu am permis Italian, categoria B am obtinut-o in romania, pe spatele permisului am si punctul 70 completata cu seria de la permisul romanesc care mi-a fost inlocuit cu asta italian. Am fost la permise si a zis ca nu conteaza asta ca am facut scoala in romania, trebuie urmate procedurile pentru permis strain. Am vorbit cu sora mea care inca mai locuieste in Italia si-mi face rost de Certificatul de Validitate de la Motorizzazione, dureaza o saptamana si costa 45 euro. Daca depun toate actele inclusiv certificatul asta, traduse si legalizate, cat dureaza sa am permis romanesc? Imi dau si dovada pana vine permisul?

    • Răspunde
     Mihai
     ianuarie 14 2016

     uite aici de ce acte ai nevoie: https://smcstylus.wordpress.com/2015/12/29/preschimbare-permis-auto-strain-2015/
     eu de 2 saptamani am depus actele (tot preschimbare it-ro).momentan is cu dovada.Pentru Certificatul de Validitate de la Motorizzazione s-au schimbat preturile in decembrie da e tot asa pana in 50 EU (inainte era cca. 42EU).

    • Răspunde
     Mihai
     ianuarie 18 2016

     UPDATE: dupa 20 de zile de la depunerea dosarului complet (cum am specificat in linkul din comentariul anterior) a ajuns permisul (asta tinand cont si ca au fost zile lucratoare libere).

    • Răspunde
     MARIUS
     iulie 13 2016

     BUNA ZIUA,,AS VREA VA ROG SA STIU DACA CINEVA A DEPUS LA BUCURESTI ACTELE PENTRU PRESCHIMBAREA UNUI PERMIS ITALIAN CAT TIMP A DURAT PENTRU AL OBTINE PE CEL ROMANESC,,,ma puteti contacta si la adresa de email marius_fgr@yahoo.it multumesc

     • Răspunde
      MARIUS
      iulie 21 2016

      revin cu un update pentru schimbarea permisului italian in roman,,,l am schimbat intr o saptamana la DRPCIv BUCURESTI,,,succes

      • Răspunde
       liviu
       septembrie 26 2016

       mariuse ! ajuta natia , fa un demers catre doua televiziuni poate reusesc sa faca rocada unora prin niste birouri imbacsite de niste analfabeti cu permis auto.

 • Răspunde
  Magda
  martie 1 2015

  Multumim pentru aceste informatii. Astept cu interes sa fie inclusa si Australia pe aceasta lista.

 • Răspunde
  Alexandru
  martie 27 2015

  Buna ziua,
  Felicitari pentru articol!

  Observ ca lipsesc din lista cu acte necesare pentru preschimbarea permisului urmatoarele:
  - certificat de cazier judiciar
  - declaratie notariala

  Nu mai este necasara atasarea lor la dosarul de preschimbare permis?

  Multumesc.

  • Răspunde
   Marian
   august 4 2015

   Buna Alexandru ai aflat ceva ? Ti- a raspuns cineva mai este nevoie de declaratie?

   • Răspunde
    solomon
    decembrie 4 2015

    poti sa imi spui daca ai primit permisul

 • Răspunde
  Gia
  aprilie 10 2015

  Buna ziua,

  Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca permisul de conducere sau cartea de identitate necesita reinnoirea la schimbarile de infatisare, precum lungimea sau culoare parului. Fratele meu a fost oprit pentru un control de rutina si i s-a specificat taios ca actele prezente nu sunt “valabile” din acest considerent. Nu am reusit sa gasesc prevederile din legea in cauza. Multumesc !

 • Răspunde
  Florin
  aprilie 20 2015

  buna rezident spania,De ce la spanioli se poate in 5 zile sa ai permisul acasa sunt mai competenti.in Galati,il am depus de 20 zile si nimic sar putea sa dureze intre o luna sau 3 luni,sunt nevoit sa renunt ca nu pot sa ma angajz.cu dovada nu poti conduce in europa,romania.,/

 • Răspunde
  ionut
  aprilie 27 2015

  Am depus dosarul pentru preschimbare permis din spaniola in romana si a trecut deja o luna de zile io nu pot sa inteleg de ce dureaza asa de mult un permis de conducere.fac si scoala de soferi pentru C,C+E si nu pot da examen din cauza ca nu am permisu… are cineva idee cam cat mai dureaza? asta este batatie de joc ce se intampla….

  • Răspunde
   florin
   iunie 17 2015

   eu am permisul de 3 luni si nimic birocratie au trimis un fax si atat nui interesaza sec 21romania Galati .Ionut de unde esti ,CE putem face.eu am valabil b inca 5 ani daca nu era valabil nu dadea nici dovada pentru romania.problema este ca CED1MA INTERESEAZA

  • Răspunde
   Cosmina Nechita
   noiembrie 12 2015

   Imi spui te rog in cat timp tia venit raspunsul din Spania.Sunt in aceeasi situatie am permis spaniol si vreau sa fac profesionistul

 • Răspunde
  bogdan
  mai 22 2015

  Fraților sunt nevoit sa îmi schimb permisul de conducere spaniol cu unul romanesc pentru a putea face scoala de profesionisti în românia, am auzit ca ar dura luni întregi pentru a primi permisul. Întrebarea este în aceste luni Cum poți circula în Europa, având în vedere ca permisul este european?

 • Răspunde
  florin
  iunie 17 2015

  Pentru bogdan nu poti circula cu dovada ,daca tia expirat un grad de la permis nu primesti dovada,eu il am de pe 31,03,2015,la galati si nu am nici un raspuns,pina nu se primeste raspuns de la madrid nu se face permisul romanesc.cred ca sunt si in madrid functionari rasisti si cand vede fax romanesc nu raspunde.

 • Răspunde
  Marian
  august 4 2015

  Buna , am si eu o intrebare nu mai este nevoie de certificatul de cazier si de declaratia notariala ? Cineva poate confirma asta?

 • Răspunde
  lucian
  august 27 2015

  salutari,cat dureaza preschimbarea permisului italian in permis romanesc? multumesc

 • Răspunde
  Daniel
  septembrie 25 2015

  buna ziua.si eu am depus dosarul de preschimbare a permisului italian in permis romanesc,si,astept de 60 de zile si nu am primit niciun raspuns.mai ales ca au primit dovada de la Autoritatile Italiene.
  ce trebuie sa fac sau unde ma pot adresa?multumesc

  • Răspunde
   filea
   decembrie 19 2015

   Va salu,a-ti rezolvat cu permisul?Daca a-ti rezolvat cat timp a durat?Ma sperie ce citesc aici in legatura cu permisele,cred ca daca nici pana pe 15 ianuarie nu il primesc o sa merg in Italia si il refac acolo.

  • Răspunde
   Steluta
   mai 16 2016

   Buna sa rezolvat ceva ?va venit permisul?si eu astet din august si nu am nici un raspuns..in pitesti

   • Răspunde
    august 16 2016

    sunt din pitesti si astept de 6 luni confirmarea de la spanioli si nimic tu?

    • Răspunde
     liviu
     septembrie 26 2016

     sa dam supiect de tocat , catorva televiziuni

   • Răspunde
    Steluta
    septembrie 12 2016

    In sfarsit dupa 13 luni a venit raspuns

 • Răspunde
  d
  octombrie 12 2015

  salut eu am adus de la sp. cum ca nu am abateri si mau introdus in calculator pentru a vedea ca nu am abateri in comunitate si franta nu accepta sar putea ca cineva cu acelasi nume a facut cva si stau si astept

 • Răspunde
  md
  octombrie 16 2015

  Clip cu Simularea 1 la examenul (sala) de permis auto:
  https://www.youtube.com/watch?v=7uLzC8B2jaA

 • Răspunde
  solomon
  noiembrie 15 2015

  bataie de joc cu permisele astept de 60 de zile

  • Răspunde
   iulian
   noiembrie 20 2015

   Eu sunt in aceeasi situatie,am depus de aproape doua luni si nimic,sunt niste bastarzi si putregai italieni retardati!

  • Răspunde
   Dan
   noiembrie 23 2015

   Am permis profesionist si atestat, Italia Atestat valabil, Permisu expirat,Am depus toate actele necesare pentru a schimba permisu .Dovada nu dau pentru permise expirate !!!!!! Astept de 120 de zile !!! nu ma pot angaja, nu pot circula ,, Oare cit timp trebuie sa mai astept …?

 • Răspunde
  marian
  decembrie 7 2015

  Salut imi poate spune cineva in cat timp a primit confirmarea di Italia? Eu am depus actele astazi si am permisul expirat.

  • Răspunde
   liviu
   septembrie 26 2016

   cat a durat

 • Răspunde
  Stefan
  decembrie 13 2015

  As dori sa stiu daca este obligatorie schimbarea carnetului obtinut in Spania pentru a putea sa ma examinez pentru atestate sau se poate si fara sa il schimb. Multumesc

 • Răspunde
  Andrei
  decembrie 21 2015

  Eu am depus de 3 luni dosarul pentru preschimbare din italian în romanesc și încă nimica…

 • Răspunde
  Catalin
  ianuarie 17 2016

  Pentru permis german , cat timp ar trebuii sa astept pentru preschimbare in romana . De o saptamana am depus dosaru .

  • Răspunde
   Catalin
   ianuarie 17 2016

   Nu pot da examenul C si E , pana nu-mi vine permisul .

   • Răspunde
    ADRIAN
    mai 30 2016

    Buna Catalin tia venit permisu ? cat a durat de la punerea dosarului?

 • Răspunde
  ianuarie 19 2016

  Schimb permisul moldovenesc in rominesc,așteptam degraba sa face 2 luni.nio promis o luna so facut doi. Carei problema cu permisul rominesc?greu tare vine.

  • Răspunde
   saawa
   mai 3 2016

   mai asteapta putin, eu am depus la vaslui a venit in 2 luni jumate(dar miau promis ca o sa fie gata intro luna)

 • Răspunde
  Florin
  ianuarie 29 2016

  Am depus actele pt pre schimbarea permisului spaniol in 16 decembrie si am fost astăzi la poliție si mi au zis ca nu au primit nici un semn de la spanioli,cât o sa mai dureze oare?

  • Răspunde
   Ginu
   februarie 10 2016

   Eu l-am depus pe cel spaniol in octombrie si suntem in 10 februarie 2016 si nimic , asa ca aveti de asteptat

   • Răspunde
    nicolae
    aprilie 25 2016

    ai obtinut permisul ? daca da te rog sa imi zici cat a durat

 • Răspunde
  februarie 14 2016

  would be usefull if its was all in english….

 • Răspunde
  nicolae
  aprilie 23 2016

  am depus si eu dosarul pentru schimbarea permisului spanol in cel romanesc acum doua luni si deocamdata nimic Cat trebuie sa mai astept? stie cineva? va multumesc

 • Răspunde
  Steluta
  mai 10 2016

  Buna am depus permisul din august si nici pana acum nu am niciun raspuns asa ca .,,astept

 • Răspunde
  valentin
  mai 15 2016

  Salut,ma poate ajuta cineva?Eu am permis francez si doresc sa-mi depun si eu dosarul pt permisul romanesc.Stie cineva cat dureaza schimbarea?Multumesc.

  • Răspunde
   nicu
   mai 21 2016

   4 luni dureaza pana vine din alte tari straine

   • Răspunde
    Marius
    octombrie 26 2016

    Englezesc in romanesc? Cât durează aștept 3 luni si ceva si nikic

 • Răspunde
  dan
  mai 21 2016

  e bataie de joc .cu preschimbarea .am doua luni si jumatate si nimic .in 2006 l-am pteschimbat din romana in spaiola si a durat in jur de 3saptamani
  ‘ acum pentru preschimbare din spaniola in romana dureaza asa de mult ca am pierdut timp si sant convins ca voi mai pierde di numai zic de stres nervi si bani.bafta

  • Răspunde
   mihai
   mai 24 2016

   politia romana are si ea partea ei de vina!
   fac naveta si mi-au spus ca nu ii problema lor ca nu mai am permis.
   am depus actele in 15 martie ,inca nu am nimic.

  • Răspunde
   Teona
   mai 27 2016

   Eu am depus copia de buletin si copie permis pe data de 4 mai.Nici nu vreau sa ma gandesc cat am de asteptat ( este spaniol), dar a fost un prieten la ght in ciudad real si i s- a spus ca daca ma prezint personal sau ii fac o procura i se da autentificarea.Deci pana la urma trebuie sa ne descurcam fratilor ca statu nostru face ce stie el cel mai bine BATJOCURA!!!!!

 • Răspunde
  Nitin
  iulie 26 2016

  Pot sa schimbe permis de conducere din India cu Romana?

 • Răspunde
  Cristina
  iulie 31 2016

  Eu aștept rasp din ro ptr permis spaniol din 15 martie și tot degeaba ..birocrația romaneasca

 • Răspunde
  august 16 2016

  astept de 6 luni si nimic schimbat permis spaniol in romanesc are cineva vreo idee?

  • Răspunde
   liviu
   septembrie 26 2016

   subiect bun pentru televiziuni , poate reusesc sa mai incomodeze pe unii cu ceafa lata si sa elibereze birourile mirosind a acreala ….rusine pentru legea proasta …prost intentionata.

 • Răspunde
  liviu
  septembrie 26 2016

  sa facem o petitie , am permisul spaniol expirat , mi sa dat dovada de recunoastere si conducere pe perioada cat a fost valabil , dupa care indirect mi se ia un drept obtinut legal de a conduce fara a comite vreo infractiune , pana la obtinerea autenticitatii permisului spaniol , in continuare mi se da dovada ca am permis , dar fara drept de conducere ….nu-i o contradictie ? cel care ai legiferat , ma intreb oare nu ai obtinut permisul auto pe undeva pe la pitesti , in perioada aia de glorie a obtinerii permiselor de catre nevazatori si analfabeti ?

 • Răspunde
  Marius
  octombrie 26 2016

  Pls am depus din luna Iunie preschimbate permis din englezesc in românesc si nu am primit răspunsul ca durează stie cineva?

 • Răspunde
  noiembrie 2 2016

  Am depus pe 25 august la Galati pentru preschimbarea permisului de conducere ,,mi s-a promis maxim o luna jumate ,,,,,,,,,,,,,nici pin acum nu-l am .Cine stie in cat timp se eliberaza permisele la Galati?

 • Răspunde
  Marian
  noiembrie 9 2016

  Si eu am depus de 1luna! Nu am primit comfirmare din spania ! Rezulta ca e ca si cum nu detin permis de conducere! Ce pot face sa astept mult si bine! Imi cresc ei copii!

  • Răspunde
   Marian
   noiembrie 9 2016

   Ca sa schimbi din rom in spaniola a durat 5zile! Au baza de date! Acum ca vreau sa mi iau dreptul inapoi! Rezulta ca nu mi comfirma auteticitatate permisului si ca treb sa astept! Deci permis invalid! Ramani anilor 2016 urat mi a fost d tara ast!! Comunisti raman tot la putere!

 • Răspunde
  Rosca
  noiembrie 26 2016

  Poate să mă ajute cineva am permis spaniol adr.cap.tarheta tacograf scoase in spania pot să ma angajez in romania cu carte de muncă dacă nu este trecut .C.N.P.ul pe ele fără să le schimb in romină mulțumesc

 • Răspunde
  cultuclu
  februarie 21 2017

  Buna ziua!poate sa-mi raspunda cineva la intrebarea mea…am depus actele pentru preschimbarea permisului de Moldova in romanesc din septembrie 2016 acum este deja februarie 2017 si nimic inca astept…

 • Răspunde
  Onofrei
  martie 16 2017

  Cu un permis german pot da in Romania de TIR si de Remorca ??Fara sal mai schimb in romania ..

 • Răspunde
  Steve
  septembrie 28 2017

  Cu Dovada preschimbarii permisului care e valabila 30 de zile poti circula in Italia?

 • Răspunde
  Ion
  februarie 22 2019

  Stie cineva cat dureaza din englezesc in romanesc m a cautat cand am depus dosarul siva zis ca nu am nici o problema

 • Răspunde
  george
  martie 25 2019

  Am depus permisul de uk de o luna si inca nu a venit cel romanesc, pe motiv ca nu s-a modificat in baza de date.
  Cineva cu o sitiatie asemanatoare?

 • Răspunde
  Berches
  noiembrie 7 2019

  Am permis de conducere Australian si vreau sal schinb in cel Romanesc dar cel australian se expira in 2027 cum sa procedeaza in aceasta situatie multumesc

Scrie un comentariu