20 Noiembrie, 2019

Prelungirea concediului de creştere a copilului prin concediu fără plată. Ce obligaţii are beneficiarul?

După expirarea perioadei de un an a concediului de creştere a copilului, cu plata aferentă a indemnizaţiei, oricare dintre părinţi poate solicita un concediu fără plată până la împlinirea a vârstei de doi ani a copilului sănătos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Acest tip de concediu fără plată este unul special, care necesită anumite obligaţii atât din partea beneficiarului, cât şi din partea companiei cu care părintele are un contract de muncă suspendat în momentul intrării în concediul de creştere a copilului.

Astfel, potrivit articolului 6 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010 (actualizată), persoanele care au optat pentru acordarea concediului de creştere a copilului şi indemnizaţiei lunare aferentă perioadei de un an au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani.

Beneficiarul concediului fără plată are următoarele obligaţii pentru ca perioada în care nu primeşte indemnizaţie de creştere a copilului să fie considerată stagiu de cotizare la asigurările de sănătate:

• să depună şi să înregistreze la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului, cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului;
• să comunice în scris primăriei pe raza căreia are domiciliul sau reşedinţa modificarea intervenită în situaţia sa în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii la angajator, respectiv acordarea concediului fără plata indemnizaţiei, potrivit articolului 19 din OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Angajatorul are obligaţia, conform articolului 25, alineatul (1) al OUG nr. 111/2010, să acorde concediul fără plată pe o perioadă stabilită în acord cu angajatul, până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.

Beneficiarul concediului fără plata indemnizaţiei are asigurată plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate de la bugetul de stat, aşa cum se specifică la articolul 21 al OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Persoana care optează pentru concediul fără plata indemnizaţiei de creştere a copilului nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie.

În situaţia în care părintele revine din concediul de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an a copilului şi beneficiază, potrivit legii, de stimulentul de inserţie, poate solicita ulterior concediu fără plată. Condiţia este ca acesta să fie acordat până când copilul împlineşte doi ani, iar primăria să fie notificată în scris despre modificarea intervenită în termen de 15 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii la angajator.

Cum afectează concediul fără plată zilele de concediu de odihnă neefectuate

Dacă beneficiarul concediului fără plată a rămas cu zile de concediu de odihnă neefectuate anterior concediului de creştere a copilului, acesta are dreptul la efectuarea zilelor după reluarea activităţii în ambele situaţii:

• fie după efectuarea anului de concediu de creştere a copilului şi până la începerea concediului fără plată;
• fie după efectuarea ambelor tipuri de concediu (creştere copil şi fără plata indemnizaţiei).

În momentul în care revenirea la locul de muncă se face până când copilul împlineşte un an, părintele beneficiază de stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 de lei.

Salariatul reia activitatea (contractul de muncă nu mai este suspendat) şi, în acelaşi timp, poate solicita efectuarea concediului de odihnă restant. În perioada efectuării acestui concediu şi până la momentul depunerii cererii şi începerii concediului fără plată, persoana în cauză are dreptul la plata stimulentului de inserţie, proporţional cu perioada în care contractul de muncă nu este suspendat.

(P) Ai nevoie de acte normative actualizate la zi? Le poţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe
Lege5.ro!

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Smartree România

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani în piaţa de profil şi beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal, legislaţia muncii şi recrutare.

Un comentariu

  • Răspunde
    ana
    februarie 24 2014

    Buna ziua! Am si eu o nelamurire…am nascut in 2012 si iau indemnizatie ptr.crestere de doi ani iar momentan sunt din nou insarcinata. Intrebarea este…voi lua si la al doilea copil indemnizatie ptr crestere avand in vedere ca eu in luna aprilie a acestui an termin si intru in somaj (somaj pana in luna iunie doar atat imi da voie cred ca e o complectare de dinainte sa intru in concediu) …as putea completa cu concediu medical pana in luna septembrie ptr a putea beneficia din nou de indemnizatie??? Ma poate ajuta si pe mine cineva?multumesc mult.

Scrie un comentariu