18 Februarie, 2018

Posibilitatea de a beneficia de indemnizaţia de şomaj ulterior perioadei în care s-a beneficiat de indemnizaţia de creştere a copilului

Din cauza pierderii locului de muncă și a dificultăților întâmpinate în găsirea unei noi entități angajatoare, un număr semnificativ de români se văd nevoiți să apeleze la serviciile sociale pentru a-și asigura traiul. În acest context, simţindu-se lipsite de un (alt) sprijin instituţional, acestea apelează la serviciile de informare şi consiliere oferite de Birourile de Consiliere pentru Cetăţeni (BCC), în speranţa identificării de soluţii la problemele care le frământă.

Posibilitatea de a beneficia de indemizația de șomaj reprezintă, de departe, focusul celor mai multe dintre solicitările de informare adresate BCC. Dacă în cele mai multe cazuri, a apela la textul Legii nr. 76 din 16/01/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă reprezintă o soluție viabilă, ce se întâmplă dacă, în șomaj fiind, o persoană se încadrează pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului? Iată câteva indicii în situația prezentată în cele de urmează:

Problema: Doamna C. dorea să cunoască dacă mai poate beneficia de șomaj după ce a primit indemnizația de creșterea copilului. Aceasta ne-a informat că din luna mai 2010 beneficiază, pentru o perioadă de 2 ani de indemnizația de creștere a copilului, beneficiind de această indemnizație direct după perioada șomaj, care se termina la sfîrşitul lunii mai 2010 (circa 10 zile diferență).

Doamna C. ar dori să i se comunice dacă la terminarea indemnizației de creșterea copilului, are dreptul la acordarea indemnizaţiei de şomaj, aşa cum prevede art. 22, alin. 1 din OUG 111/2010, conform căruia : „Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) şi (6) şi art. 10 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare “.

Totodată, ar interesa-o să ia șomajul 9 luni, întrucât are peste 5 ani vechime în câmpul muncii. Aceasta menționează că s-a interesat telefonic la AJOFM și i s-a comunicat că nu ar avea dreptul la 9 luni de şomaj, ci la 10 zile. Simțindu-se nedreptățită, doamna C. ar dori să acționeze în instanță autoritățile, însă nu cunoaște dacă ar avea sorți de izbândă și are nevoie de consiliere.

Răspunsul: Evaluând situaţia care i-a fost prezentată şi verificând legislaţia actualizată, consilierul BCC a informat-o pe doamna C. că într-adevăr în cazul acesteia există posibilitatea ca dreptul de șomaj să cuprindă doar diferența de 10 zile rămasă, însă, problema domniei sale necesită o analiză profesională detaliată, întrucât consecințele juridice sunt direct influențate de examinarea în detaliu a situației expuse.

De aceea, reprezentantul Biroului de Consiliere pentru Cetățeni a recomandat consultanță juridică, care presupune acordarea unei consultații detaliate și personalizate, cu mențiunea că Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă are la dispoziție baza de calcul și date cu toate elementele la zi, motiv pentru sunt sanse reale ca răspunsul AJOFM să fie cel valid.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu