OUG nr. 211 din 2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARSCoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă a fost publicată  Monitorul oficial nr. 1189 din 07.12.2020

Actul normativ analizat astăzi se adresează angajatorilor ce înregistrează dificultăți economice și prelungește termenul prin care aceștia beneficiază de un ajutor din partea statului.

Aceste măsuri sunt:

a) Posibilitatea acordării șomajului tehnic suportat din bugetul fondului de șomaj se prelungește pe durata stării de urgență/asediu/alertă până la data de 30 iunie 2021. De această măsură beneficiază atât salariații cât și persoanele care au calitatea de profesionist prin raportare la codul Civil.

Suplimentar față de această posibilitate, legiuitorul a precizat în mod expres că actele normative adoptate în aplicarea acestor prevederi normative (instrucțiuni, ordine, norme)  își prelungesc valabilitatea pentru perioada amintită.

b) Se modifică și procedura reducerii programului de lucru din inițiativa angajatorului la 80% din timpul total de muncă în programul cunoscut drept Kurzarbeit.

Legiuitorul mai precizează faptul că aceste programe (șomaj tehnic, reducerea timpului de lucru nu se pot acorda simultan în aceiași perioadă de timp).

Practic se pot acorda dacă nu se suprapun.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here