Ministerul Justiţiei a anunţat lansarea versiunii îmbunătăţite a Portalului instanţelor de judecată din România.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul MJ, printre facilităţile oferite de noul Portal se numără:

– noi posibilităţi de căutare rapidă a informaţiilor;

regăsirea citaţiilor făcute prin publicitate pentru persoanele cu domiciliul necunoscut;

acces optimizat şi de pe dispozitivele mobile (smartphone, tablete);

– facilităţi pentru obţinerea informaţiilor cuprinse în site şi pentru persoanele cu dizabilităţi;

acces programatic la datele din portal pentru persoanele şi instituţiile interesate.

Motorul de căutare implementat permite regăsirea oricărei informaţii despre instanţe, şedinţe, dosare, părţi din dosare, jurisprudenţă relevantă, permiţând  selectarea unor criterii multiple de căutare, ca de exemplu: numărul dosarului, numele părţilor din dosar, obiectul dosarului, instanţa pe rolul căreia se află dosarul.

mj1Sursa foto: Ministerul Justiţiei

Pentru aplicarea dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă, Portalul permite publicarea online a citaţiilor pentru persoanele al căror domiciliu este necunoscut, dar şi căutarea citaţiilor după numele părţii citate. Afişarea citaţiei conţine informaţii despre partea citată, celelalte părţi, locul şi data înfăţişării, dosar.

Accesul la Portal se poate realiza din acest moment şi de pe dispozitivele mobile, formatul fiind optimizat pentru navigatorul web al dispozitivelor mobile.

Orice persoană şi/sau companie interesată să dezvolte servicii şi aplicaţii pe baza datelor din portal le poate accesa printr-un serviciu web, în mod gratuit, cu menţionarea sursei, având acces nerestricţionat la date.

Portalul prezintă arondarea localităţilor şi a străzilor la instanţele din România şi oferă posibilitatea de căutare după localitate, stradă, număr şi cod poştal şi alte informaţii relevante despre instanţe într-o structură îmbunătăţită.

mj2Sursa foto: Ministerul Justiţiei

Modernizarea a fost realizată prin proiectul „Dezvoltarea utilizării de instrumente electronice de gestionare a procedurilor de comunicare a citaţiilor şi inserarea în cadrul portalului instanţelor a unui motor de căutare generală”. Implementarea proiectului a costat 2.215.560 lei (fără TVA), din care 79,08% fonduri europene nerambursabile din cadrul programului specific al Comisiei Europene „Justiţie Penală” şi 20,92% din bugetul de stat.

Sursa: Ministerul Justiţiei

1 COMENTARIU

  1. Este un portal al instantelor de jucata f.f. prost, pe care i-am vazut si folosit vre-o data. Mai bun si util era precedentul portal al instantelor de judecata.

  2. Sincer eu una care lucrez in domeniu si sunt foarte familiarizata cu internetul mi se pare foarte greoi site-ul si aproape imposibil de utilizat de o persoana care nu are studii in domeniu. Nu am inteles care este imbunatatirea adusa dar sper sa vad in timp.

  3. Cand ceva functioneaza bine in Romania, trebuie neaparat sa stricam. Ca asa functioneaza toate in tarisoara asta a noastra. Si cand ma gandesc si la costurile de implementare ale acestui proiect legat de portalul instantelor, ma ingrozesc. Lehamite, asta e cuvantul.

  4. Portalul nou implementat este greoi nepracticabil pentru cei neavizati iar cei care l-au achizitionat au gasit o noua metoda de a pune o bariera la accesul liber la informatii ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here