Consiliul General al Primăriei București a adoptat un proiect inițiat de unul dintre membri, care prevede înființarea Poliției Animalelor, un Serviciu de urgență și resuscitare și a unei infrastructuri necesare pentru animale – cimitir și crematoriu, mini-parcuri, adăposturi, târguri și evenimente, și altele.
Proiectul, denumit “Strategia pentru Protecția și bunăstarea animalelor din municipiul București” , prevede înființarea, în cadrul Poliției Locale, până la sfârșitul acestui an, a unei divizii specializate în acest domeniu, denumită Poliția Animalelor. Doar prin această instituție se vor putea organiza evenimente culturale și sportive în acest domeniu, târguri dedicate pentru adopția animalelor fără stăpân, iar spectacolele de circ, expozițiile și alte evenimente care folosesc animale sălbatice vor fi interzise, dacă nu se respectă legislația privind animalele.
Prima parte a proiectului se referă la măsurile pe care noua instituție le va lua în privința animalelor abandonate pe domeniul public:
- prevenirea abandonului prin campanii de informare;
- preluarea animalului de către municipalitate, sterilizarea lui, cazarea în centre specializate;
- reamenajarea și reconceptualizarea adăposturilor pentru animale prin transformarea în centre de adopții;
- schimbarea mentalității colective a cetățenilor bucureșteni față de actul de adopție și responsabilitate civică în respectarea drepturilor animalelor într-o capitală europeană;
- eutanasierea va fi ultima opțiune după ce pașii menționați anterior vor fi epuizați.
Animalele vor fi incluse în diferite programe: socializarea cu copiii din centrele plasament, cu persoanele vârstnice, dresarea pentru poliţia canină sau transformarea acestora în câini utilitari. Conform proiectului, în Parcul Natural Văcăreşti ar putea fi înfiinţată şi o fermă a animalelor, un fel de centru de cercetare a comportamentului animalelor, unde să poată fi organizate seminarii şcolare în aer liber.
"În Municipiul București, în prezent, circa o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini, iar din ultimele statistici rezultă că există peste 600.000 de deținători de animale de companie. Situația prezentă este una care creează tensiuni, existând două grupuri antagonice în permanent conflict și generând comportamente civice și atitudini sociale exaggerate, de multe ori contrare legii. Astfel, prin abordarea unor axe strategice în vederea armonizării relațiilor între concetățenii bucureșteni, în privința tratării cu responsabilitate a fenomenului «animale abandonate versus animale fără stăpân», Primăria Municipiului București va putea soluționa o problemă care adâncește de 26 de ani clivajul social existent", se argumentează în proiect.
În privința Serviciului de Urgență și Resuscitare Veterinară (SMURV), acesta va dispune de 5 clinici mobile şi va putea asigura intervenţii pentru salvarea animalelor din Bucureşti şi Ilfov. În plus, se va analiza posibilitatea înfiinţării unui cimitir al animalelor şi al unui crematoriu. Orice cetățean va putea suna la numărul alocat acestui serviciu, sau prin “112”, după ce Primăria va încheia un protocol cu Serviciul național de urgență, pentru redirecționarea apelurilor referitoare la animale, către Poliția Animalelor.
Un alt proiect în domeniu, supus dezbaterii separat de cel al Poliției Animalelor, este cel al interzicerii folosirii animalelor în spectacole de circ care se desfăşoară pe teritoriul Capitalei, amendă pentru cei care încalcă aceste dispoziţii fiind cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei, iar cei care încalcă aceste dispoziţii vor fi obligaţi să părăsească Bucureştiul în cel mult 24 de ore. Doar câinii, caii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii vor avea voie să fie folosite în spectacole.
