20 Iunie, 2019

Poate fi plătită retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru a completa stagiul de cotizare?

Dacă într-o anumită perioadă de timp o persoană nu s-a aflat într-o situaţie prevăzută de lege pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de stat, plata retroactivă a acesteia NU este posibilă.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale de stat NU are niciun temei legal.

În schimb, orice persoană care vrea să-şi completeze venitul asigurat are posibilitatea legală de a se asigura în sistemul public de pensii pe baza unui contract de asigurare socială.

Contractul se încheie — în formă scrisă — între persoana interesată (sau tutorele, curatorul, mandatarul acesteia) şi casa teritorială de pensii competentă, iar acesta produce efecte începând cu data la care este înregistrat la casa de pensii.

Prevederile referitoare la acest aspect pot fi găsite în alineatul 2 al articolului 6 şi în articolul 12 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificările şi completările ulterioare).

Sursa:
MMFPSPV | Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu