16 Octombrie, 2018

Plăţi compensatorii şi alte drepturi cuvenite persoanelor disponibilizate prin concediere colectivă

Contractele colective de muncă pot conţine clauze referitoare la plata unor sume compensatorii către salariaţii concediaţi. Asemenea clauze sunt obligatorii pentru ambele părţi.

De vreme ce angajatorul şi-a asumat obligaţia plăţilor compensatorii la dată încheierii contractului colectiv de muncă, clauza respectivă îşi produce efectele asupra contractelor individuale de muncă; se recunoaşte astfel, un drept al salariaţilor care trebuie respectat.

Potrivit art. 67 din Codul munciisalariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoană lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil”. În contractul colectiv de muncă se poate stabili ca salariile compensatorii să se plătească în funcţie de vechimea în muncă.

Suma cuvenită salariaţilor disponibilizaţi cu titlu de compensaţie trebuie raportată la dispoziţiile contractului colectiv de muncă, în vigoare la data când decizia de concediere îşi produce efectele.

Prin acte normative speciale şi contracte colective de muncă se pot prevedea drepturi suplimentare pentru salariaţii afectaţi de această măsură.

Persoanele concediate de către operatorii economici cu capital de stat beneficiază de următoarele drepturi:
 • indemnizaţie de şomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare;
 • venit lunar de completare;
 • plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

Venitul lunar se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Acesta se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, după cum urmează:

 • 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;
 • 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;
 • 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 de ani;
 • 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

După încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj, în condiţiile Legii nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele concediate beneficiază, până la încheierea perioadei prevăzute, de un venit lunar de completare egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj la dată încetării plăţii indemnizaţiei de şomaj.

Venitul lunar de completare se modifică odată cu recalcularea indemnizaţiei de şomaj, ca urmare a modificării indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, prin hotărâre a Guvernului.

Aceste prevederi sunt aplicabile şi în cazul în care plata indemnizaţiei de şomaj se suspendă, în condiţiile legii, şi persoană beneficiază de venitul lunar de completare.

Persoanele care se reîncadrează în muncă beneficiază de 50% din venitul lunar de completare în următoarele situaţii:

 • dacă în perioada acordării venitului de completare se încadrează în muncă, la alţi operatori economici decât cei de la care au fost disponibilizaţi, beneficiază de plăţi, până la expirarea perioadei prevăzute, în funcţie de suspendarea sau încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj;
 • dacă în perioada acordării venitului de completare se încadrează în muncă, la operatorii economici de la care au fost disponibilizaţi, până la expirarea perioadei prevăzute, dacă la dată încadrării operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat.

Ai nevoie de OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Alina Drăgănescu

HR Manager, Indaco Systems

Comentarii

 • Răspunde
  Viorel
  ianuarie 9 2016

  Buna ziua,
  Este OK articolul!
  Ma intereseaza in mod deosebit daca in calculul indemnizatiei de somaj se iau in considerare si platile compensatorii acordate de angajator si mentionate in adeverinta eliberata, in ultima luna ca “prime”.
  O zi buna!

 • Răspunde
  claudia
  noiembrie 21 2016

  Pe perioada incasarii platilor compensatorii-timp de 15 luni-ma pot angaja?Ce se intampla cu platile compensatorii,se mai primesc?

 • Răspunde
  Elena
  iunie 22 2017

  Buna seara.Ma numesc Mirea Elena sunt din Buzau .Am o nelamurire si anume : sotul meu lucreaza la ROTEC .SA Buzau ca frezor.Patronul pe nume DINU NICOLAIE a anuntat pe muncitori ca incepand cu data de 1 IULIE 2017 vor intra in concediu far a plata ‘refuzand sa. mai ia comenzi de la un investitor Italian .pentru sectia fitinguri ,preferand sa desfiinteze sectia,lasand fara venituri un numar de 25 de muncitori .Refuza sa li se dea somaj sau salarii compensatorii . As dori sa stiu daca acest
  ,patron ,actioneaza conform legii .Acesti muncitori nu au under sa gaseasca in alta parte deoarece toti sunt peste 50 ani.
  Va rog sa nu ignorati mesajul deoarece este important ‘ce este de facut. Unde trebuie ca acesti oameni sa se adreseze ? La care institutii …? Situatia este este foarte dificila sa nu ai cu ce plati datoriile care stat si ce sa mananci .Multumesc !

 • Răspunde
  George
  noiembrie 23 2017

  Buna ziua,
  In cazul in care un angajat intra in somaj firma este obligata sa-i acorde un salariu compensatoriu ?
  Mentionez ca nu este cuprins in contractul de munca.

  Va multumesc

Scrie un comentariu