Actul normativ analizat astăzi modifică legislația privind obligația operatorilor economici de a se dota cu cititoare de card (POS-uri). Lege nr. 191/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată intră în vigoare vineri, 27 iulie 2018.

În acest sens, un operator economic ce a realizat în exercițiul anterior o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (50.000 euro x 4.6597 = 232.985 lei) are obligația de a se dota cu cititoare de card sau alte tehnologii moderne de încasare prin transfer bancar a contravalorii bunurilor sau serviciilor vândute.

pos-uri iulie 2018

Notă: Anterior, plafonul a fost de 10.000 euro, însă normele de aplicare au intrat în vigoare în primele zile a lunii iulie 2018, astfel încât această legislație nu a fost operațională.

Dacă se depășește plafonul cifrei de afaceri amintit, această obligație se aplică atât agenților economici ce au livrări de bunuri în sistem en-gross, cât și en-detail.

Aceeași obligație se menține și pentru prestatorii de servicii când au depășit plafonul cifrei de afaceri amintit.

Legea menține posibilitatea acordării avansurilor de numerar în sumă de până la 200 de lei, iar operatorul economic poate solicita un comision de 1% din suma acorda în numerar. Instituțiile financiare au obligația să asigure echipamentele necesare într-un termen de maxim 30 de zile de la cererea persoanelor interesate.

Se menține, de asemenea, obligația instituțiilor publice de a se dota cu aceste cititoare de carduri când încasează sume de bani pentru activitățile efectuate.

Ai nevoie de OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here