18 Noiembrie, 2019

Plasamentul copiilor cu vârste de până la trei ani în servicii de tip rezidenţial va fi interzis!

Camera Deputaţilor a aprobat prin vot final modificarea unor prevederi din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

În şedinţa din 17 septembrie, deputaţii au adoptat un proiect de lege (pdf) privind o modificare referitoare la interdicţia instituţionalizării copiilor cu vârste de până la trei ani, cu excepţia celor cu handicap grav, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

Motivaţia care a stat la baza modificării se bazează pe studiile făcute privind impactul negativ asupra dezvoltării cognitive şi sociale a copiilor plasaţi în servicii de tip rezidenţial sub vârsta de trei ani, în lipsa unui mediu familial, precum şi corelaţiile făcute între acesta şi reducerea masei neuronale.

Astfel, ca urmare a modificării legislative, plasamentul copilului aflat în dificultate poate fi făcut doar la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal şi pentru copilul cu vârsta între doi şi trei ani, până în prezent fiind obligatoriu doar până la doi ani, pentru vârstele mai mari fiind opţional, în funcţie de limitările bugetare, dar şi de angajare a asistenţilor maternali pe care le au direcţiile generale judeţene de asistenţă socială (având în vedere blocarea posturilor din ultimii ani).

Locul copiilor nu este în instituţie. Acesta este motivul pentru am susţinut cu convingere  propunerea legislativă ce vizează creşterea vârstei minime de instituţionalizare de la doi la trei ani şi mă bucur că ea a fost aprobată într-un timp relativ scurt. Îmi doresc ca pe viitor chiar şi această limită să fie extinsă, a declarat Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, potrivit unui comunicat de presă.

Notă: Pentru ca noile prevederi să se aplice, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu