24 Aprilie, 2019

Pepiniera de lideri (I)

Verbul englezesc  “to lead – a conduce, vine din rădăcina cuvântului indo-european “leith- a trece un prag. Un alt termen foarte des asociat cu leadershipul este carisma, ce își are rădăcina în grecescul “harisma – darurile personale ale cuiva. A fi carismatic înseamnă, în ultimă instanță, a-ți dezvolta propriile daruri. Devenim lideri carismatici în măsura în care ne dezvoltăm pe noi înșine. 

Câte organizații iau în acest moment în considerare dezvoltare liderilor? Când vorbesc de dezvoltare, mă refer la acel proces de trecere de la un stadiu la altul, de la o etapă la alta, învățând lecțiile care duc la maturizare. Sunt foarte puține organizații care au procese cooerente de succesiune și de dezvoltare de lideri

O întrebare inconfortabilă pentru cei care conduc acum este: aveți un succesor pregătit care să va preia munca dacă mâine ați decide să plecați mai departe? 

Cred că avem șanse să găsim planuri de succesiune, dar și pepiniere de oameni talentați și cu mare potențial, în companiile care au rezistat de-a lungul timpului. Ele aloca formării liderilor lor o parte din resurse și o fac consecvent. Nu își taie fondurile de dezvoltare a liderilor imediat ce criza lovește. 

Tu cum te-ai simți dacă șeful tău îți spune că ești un om cu un potențial foarte mare și că își propune să te ajute să te dezvolți în cadrul organizației? 

Maria a primit o asemenea propunere de la superiorul ei. Ea era liderul unei echipe mici de juriști și a simțit că este o ofertă pe care nu o poate refuza. S-a simțit valorizată și apreciată și că poate avea o contribuție însemnată la consolidarea misiunii organizației. Programul de dezvoltare în care a intrat a ajutat-o să-și canalizeze efortul de învățare în direcția obiectivelor organizației și atingerii de rezultate ambițioase care să o susțină în creșterea sa. 

Programul a început cu o sesiune de coaching în care Maria a clarificat împreună cu sponsorul programului care sunt obiectivele, așteptările de la ea, indicatorii de succes și rezultatele concrete pe care le are de atins. Acompaniată de coach, a clarificat toate aspectele organizaționale, și-a clarificat propria viziune și contribuție în acest proces, dar și obiectivele sale personale. 

A realizat că are nevoie să fie în contact cu toate sectoarele funcționale ale organizației, pentru a-și asigura cunoștințele legate de produsele și serviciile furnizate. A avut o perspectivă “din tranşee” despre partea operațională a business-ului. A realizat că are nevoie să câștige experiență în relația cu clienții. Cea mai mare parte a programului său de dezvoltare a petrecut-o în departamentul de relații cu clienții și de analiză a pieții. Ajunsese să capate o și mai mare încredere în ea și în competențele sale. 

Într-una din ședințele la care a participat s-a conturat un proiect, care arată că este foarte util organizației însă părea că este imposibil de realizat. Niciunul dintre cei prezenți în ședință nu avea timpul și resursele necesare să conducă acest proiect. Atunci a fost o oportunitate pe care Maria a observat-o și și-a asumat-o: ea s-a propus pe sine ca Manager de proiect într-un proiect aproape imposibil. 

Dacă i-a fost teamă? Da, i-a fost teamă! Dacă a făcut greșeli? Da, a făcut greșeli: și din perspectiva procesului de management al proiectului și din perspectiva unei folosirii optime a resurselor. Însă cu certitudine a învățat extrem de mult și și-a schimbat perspectiva despre conducere.  

Este imposibil să înveţi să conduci fără să faci greşeliIar greşelile sunt mai puţin costisitoare când ţi le asumi şi înveţi din ele.

 Citeşte continuarea acestui articol AICI.

 Rodica Obancea, Coaching Partner HART Consulting, coordonator al HART Coaching Network 

comentarii

Despre autor  ⁄ HART Consulting

HART Consulting activează pe piaţa locală din anul 2006, oferind servicii de consultanţă în arii precum: selecţie (ROI, studii de benchmark intern, evaluări de personalitate şi de abilităţi), programe de evaluare şi dezvoltare la nivel individual şi de echipă (profile de leadership Hogan Assessments, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizaţionale, coaching, seminarii pe tematici de HR. Suntem parte a reţelelor internaţionale Hogan Assessment Systems şi CCi Surveys International şi partenerul autorizat pentru România şi Republica Moldova pentru aceste instrumente de diagnoză.

Fara comentarii

Scrie un comentariu