21 August, 2019

Pensionarii ar putea fi scutiţi de plata sumelor încasate necuvenit

ACTUALIZARE (26 sep). Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost publicată în MOnitorul Oficial nr. 700/2014 şi se aplică din 1 octombrie 2014.
__________

Pensionarii ar putea să fie scutiţi de plata sumelor încasate necuvenit, potrivit unui proiect de lege. Însă este vorba doar de sumele încasate necuvenit ca urmare a unor interpretări neunitare ale legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

Pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor, este precizat în proiectul de lege (pdf) lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Cu toate astea, sumele deja recuperate până la momentul la care legea ar urma să intre în vigoare nu vor fi restituite.

Totodată, în proiect se prevede că NU vor fi scutite de la plată sumele încasate necuvenit, din vina pensionarilor, din următoarele motive:

- folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii;

- declararea unor date neconforme cu realitatea care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiilor;

- nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu veniturile salariale/asimilate salariului.

Atenţie! Scutirea plăţii sumelor va fi făcută indiferent de categoria de pensie a beneficiarului.

Potrivit expunerii de motive (pdf) a proiectului, în prezent beneficiază de această scutire doar militarii, agricultorii şi personalul auxiliar de pe lângă instanţele judecătoreşti. Din acest motiv este necesară o reglementare unitară pentru toţi pensionarii.

În prezent, din datele prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari, dintre care, pentru 9.593 de pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari, se arată în expunerea de motive anexată proiectului.

Notă: Pentru ca aceste prevederi să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: MMFPSPV | Foto: Stock Vault

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu