Odată cu deschiderea granițelor, mulți români au lăsat în urmă familia, prietenii și sărăcia și au pornit cu desaga plină de vise spre mirajul occidental. Au vrut să o ia de la început, să se reinventeze pe ei și să schimbe viața lor și a copiilor lor. Mulți dintre cei mulți au reușit.

Dar anii au trecut, ei au muncit și acum se află în pragul unei noi schimbări a stilului de viață – se vor pensiona. Și prima întrebare ce apare este “Am dreptul la pensie?”.

Trebuie să știți că, dacă ați lucrat în mai multe state, este posibil să aveți dreptul la pensie pentru fiecare dintre ele. Depinde de durata și nivelul contribuțiilor pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă.

Apoi, vârsta legală de pensionare este diferită de la țară la țară. Deci, veți putea primi pensia din țara în care locuiți sau din țara în care ați lucrat, doar când îndepliniți vârsta legală de pensionare din acea țară. Dacă ați lucrat în mai multe state în care vârsta de pensionare este diferită, veți primi pensia aferentă perioadei lucrate la momente diferite, în funcție de vârsta legală de pensionare din fiecare țară.

În general, toate statele UE impun o perioadă minimă obligatorie de cotizare pentru a putea beneficia de dreptul la pensie. Dacă ați lucrat într-o țară o perioadă mai scurtă de timp, care nu îndeplinește condiția de drept la pensie, acea perioadă va fi luată în calcul de către țara în care ați prestat activitate o perioadă mai lungă.

Cuantumul pensiei se stabilește luând în calcul toate perioadele în care ați desfășurat activitate și ați contribuit la fondul de pensii din orice stat UE. Rezultă o “pensie teoretică”, adică pensia pe care ați primi-o dacă ați fi desfășurat întreaga activitate și ați fi cotizat numai la fondul de pensii al țării în care ați depus cererea de pensionare.

Valoarea “pensiei teoretice” se corelează cu perioada efectivă de cotizare din țara respectivă, așa-numita “prestație pro-rată”.

Este posibil ca într-una din țări să îndepliniți condițiile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat, indiferent de restul perioadelor de cotizare în oricare dintre celelalte țări. În acest caz, se va calcula și pensia națională, așa-numita “prestație autonomă”.

Casa de pensii va compara prestația pro-rată cu prestația autonomă și vă va oferi prestația cu valoarea cea mai mare în țara respectivă.

Întrucât procedura de calcul și stabilire a pensiei poate fi de durată, mai ales dacă sunt implicate mai multe state, este bine să luați legătura din timp cu casa de pensii care se va ocupa de calcularea pensiei dvs. Casa de pensii poate fi cea a țării în care locuiți sau cea a țării în care ați lucrat ultima dată.  

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna anul acesta indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta,ma aflu la lucru in europa,pot sa-mi cer dosarul de pensie sa fie calculat aicea unde locuiesc si muncesc,am peste 42 de ani de activitate in tara,nu stiu daca se mai adauga facultatea,liceul,sc.profesionala,multumesca pt. atentia acordata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here